Veere heeft plan voor aanleg werf voor traditionele schepen

Veere kan de plaats worden waar traditionele Zeeuwse zeilschepen als hoogaarzen en hengsten worden opgeknapt en onderhouden. En waar bezoekers alles te weten kunnen komen over die schepen en ook mee kunnen varen.

De Stichting Behoud Hoogaars (SBH) wil op de hoek van de Westwal met het Kanaal door Walcheren een werf met haven bouwen. De ruwe schetsen zijn klaar en nu hopen Willem Laros en Antoon Zwart dat de gemeente bereid is het bestemmingsplan zo aan te passen dat hun plannen niet op voorhand worden geblokkeerd. Volgens de twee liefhebbers van oude houten schepen zal er nog heel wat water door het Kanaal van Walcheren stromen voor er bij Veere daadwerkelijk een werf met een eigen haventje ligt. Ze durven geen jaartal te noemen omdat realisering van heel veel factoren afhangt. Maar ze geven wel aan dat het niet gaat om luchtfietserij.

De stichting heeft nu een loods in Vlissingen waar de schepen in de wintermaanden liggen en worden onderhouden. Tijdens het seizoen liggen ze bij de sluizen van Veere om te varen over het Veerse Meer en andere wateren. Het zou volgens de beide bestuursleden van de Stichting Werf Veere’s Hoop, een onderafdeling van SBH, ideaal zijn om de zomer- en winteractiviteiten te combineren op één plaats. ,,Een plek waar we ook belangstellenden kunnen ontvangen, rondleiden en scheep laten gaan als ze mee willen varen op een traditioneel schip.”

‘Mooie extra attractie voor Veere’
Over de precieze invulling van het terrein hebben ze nog niet nagedacht. ,,Als er bijvoorbeeld ook horeca komt, willen we dat doen samen met ondernemers uit Veere. Misschien kan één van hen dat erbij doen.”

Lees het gehele artikel op de bron: PZC