Veere 1809 — De Britse Expeditie op Walcheren

Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus 2019 vindt er een uniek maritiem-historisch spektakel plaats in Veere. Britse soldaten zullen bij de historische vestingstad Veere een landing uitvoeren vanaf het Veerse Meer, met medewerking van historische zeilschepen, waaronder het Statenjacht “De Utrecht” en historische sloepen.

Onder het oog van ‘Napoleon Bonaparte’, zal er een veldslag met Franse en Hollandse troepen tegen de Engelsen worden nagespeeld bij de Torenwal (tussen de Campveerse toren en de buitenhaven/kanaal) van de stad Veere. Ruim 500 ‘re-enactors’ uit heel Europa zullen de gebeurtenis van 210 jaar geleden opnieuw tot leven brengen voor het publiek.

In 1809 landde een grote Britse legermacht van 40.000 man op de stranden van Walcheren. De Hollanders en de Fransen op Walcheren waren flink in de minderheid en moesten na gevechten het eiland uiteindelijk prijsgeven aan de Britten. De Zeeuwse burgers werden zwaar getroffen door de Engelse beschietingen. De steden Veere en Vlissingen kwamen niet ongeschonden uit de strijd. Het doel van de Britten was om Antwerpen te veroveren, maar veel verder dan het eiland Walcheren, kwam men niet.

Uiteindelijk werden de Britten door een onverwachte ‘vijand’ teruggeslagen: de ‘Zeeuwse koortsen’ (malaria). Van de 40.000 Britten werden er 13.000 geveld en uiteindelijk overleden 4.000 man op Walcheren (en na terugkeer in Engeland naar schatting nog eens 4.000 man) aan de gevolgen hiervan. De expeditie werd voor de Britten een grote mislukking en zij keerden na enkele maanden terug naar Engeland.

Het soldatenleven en de veldslag
Naast de landing en veldslag bestaat er voor het publiek de unieke mogelijkheid de bivakken van de troepen nabij de Grote Kerk te bezoeken. In deze tentenkampen kan het publiek ‘terug in de tijd’ en zien hoe de soldaten uit de tijd van Napoleon hun eten kookten, sliepen, met de wapens oefenden en hun gewonden verzorgden. De re-enactors vertellen graag over hun hobby, het uitbeelden van de historie en demonstreren het dagelijks leven van toen.

Hoogtepunt is vanzelfsprekend de landing van de Britten en de daaropvolgende veldslag met de Fransen en Hollanders langs de Torenwal. Het kanongebulder, de musketschoten, de kruitdampen en de in 1809 voor het eerst gebruikte ‘raketten’ brengen het publiek terug in de roerige Napoleontische strijd. De re-enactors zullen in hun nauwkeurig nagemaakte kleurrijke uniformen een beeld scheppen van vervlogen tijden.

Kijk hier voor meer info

EOC
RVEN