Veenkoloniaal Museum en Museumwerf Wolthuis slaan handen ineen

In december 2020 kreeg het Veenkoloniaal Museum te Veendam een gift, die gebruikt moest worden voor de collectie van het museum. In aanvulling was er nog een bijdrage van de stichting Voorwaarts-Voorwaarts.

Met dit geld kan het Veenkoloniaal Museum een lang gekoesterde wens uitvoeren. Op het binnenplein ligt het bolschip De Ebenhaëzer. Jarenlang lag dit schip als woonboot van de familie Van Dijk in een doodlopend stukje kanaal bij de Tusschenklappenpolder. Daarvoor was het lang in het bezit van de binnenschippersfamilie Beuker.

De luikenkap van het schip is al jaren in zeer slechte staat. Eigenlijk is het vanaf het moment dat het schip hier op het binnenplein ligt (1992), aldus directeur Hendrik Hachmer, nooit echt goed geweest. Een allegaartje aan luiken. Daar willen we al jaren verandering in brengen. Met werf Wolthuis werd een afspraak gemaakt: “is het niet iets voor jullie om deze klus op te pakken en een originele luikenkap te maken?”

Dan snijdt het mes aan twee kanten. Een mooie klus voor museumwerf Wolthuis te Sappemeer en wij deze zomer een mooie luikenkap. Werfbaas Govert Tukker zegt blij te zijn met de opdracht. Onze timmerlieden staan te popelen om te beginnen. De luiken worden gemaakt van grenenhout en op de manier die gebruikelijk was in de 20e eeuw, nl. met een stalen strip tussen de delen om inwatering te voorkomen. Tussen de luiken worden v-vormige merkels geplaatst voor de afwatering. Door deze constructie hoeven er geen kleden over de luiken te worden gelegd en blijft alles mooi in zicht.

Openingsfoto: F. Logghe, Veenhuizen 2009