Varend erfgoed trekt van Oude Wetering naar Katwijk voor maritiem evenement

In aanloop naar het maritiem evenement dat op zaterdag in Katwijk wordt gehouden, trokken zo’n zestig sleepboten en opduwers vanuit Oude Wetering over de regionale wateren richting de oude haven in Katwijk. Dit weekend staat de Prins Hendrikkade namelijk vol met kramen, oude motoren en oldtimervrachtwagens die betrekking hebben op de vaargeschiedenis.

Het is iets voor drie uur ’s middags, als Kees Weststrate de oude haven van het vissersdorp komt binnenvaren. ’De Wilhelmina, PR 17’ staat op zijn boot. Hij sluit aan in de rij vol sleepboten die een plekje zoeken aan de bomvolle kade.

Na een half uur kan hij aanmeren. Met een rokende pijp in zijn mond en een pet op zijn hoofd, stapt hij met een voldaan gevoel van ’De Wilhelmina’. Zijn papegaai voer met hem mee. „Die vermaakt zich prima hier. Beter dan thuis”, vertelt hij.

Monumentaal
Weststrate is lid van de commissie behoudzaken van Vereniging de Motor Sleepboot (VDMS), die samen met de Katwijkse Oranjevereniging op zaterdag een maritiem evenement organiseert. Zijn boot kent een rijke historie. „Deze boot komt uit 1924”, vertelt hij.

De Wilhelmina mag de naam varend monument dragen, omdat die nog precies hetzelfde is zoals zij is gebouwd, ’en de honderd jaar gaat die zeker halen’. De boot werd oorspronkelijk ingezet als politiesleepboot in Amsterdam.

Nadat koningin Wilhelmina een keer meevoer op de boot, werd de formele naam ’PR 17’ ingeruild voor ’de Wilhelmina’. Niet iedere boot krijgt de status monumentaal zomaar toegewezen. Van de ongeveer zestig boten die aan de Katwijkse Prins Hendrikkade liggen, krijgt ongeveer een kwart die stempel.

De leden van VDMS begonnen ’s morgens rond de klok van tien uur aan hun aanbrengtocht naar Katwijk. Onderweg naar de eindbestemming werden de Kaag, Leiderdorp, Leiden, Valkenburg, Oegstgeest en Rijnsburg aangedaan. „We hebben er vijfeneenhalf uur over gedaan”, vervolgt Weststrate.

Lees het gehele artikel op de bron: Leidsch Dagblad

Afbeelding: in de haven van Katwijk, foto; Katwijker Wilhelmina