Varend erfgoed op weg naar Nijkerk

Uit alle windstreken van Nederland is het varend erfgoed momenteel onderweg naar Nijkerk om deel te nemen aan de veertiende Nijkerkse Sleepbootdagen, dat plaatsvindt op zaterdag 7 september van 11.00 tot 17.00 uur.

De organisatie van de Sleepbootdagen is verrast dat er zich dit jaar meer dan vijftig eigenaren van sleepboten, sleepvetten, opduwers en een stoomsleper hebben aangemeld. Nooit eerder waren er zoveel boten op hun evenement. Er komt zelfs een Amerikaanse schipper uit zijn woonplaats Key West (Florida) overgevlogen om met zijn sleepboot, die in Urk ligt, mee te doen aan de Sleepbootdagen.

Burgemeester Gerard Renkema en sponsor/ondernemer Rob Veltink nemen op 7 september om 10.30 uur in opduwers de vlootschouw af. Om 11.00 uur houden ze een toespraak bij sleepboot Magda aan de kop van de haven. Sleepboot Corry (1919), van Henk en Cock van Leeuwen uit Alphen aan den Rijn, is dit jaar honderd jaar oud. De organisatie van de Sleepbootdagen besteedt aandacht aan dit jubileum. Vervolgens laten burgemeester Renkema en Veltink de scheepshoorn op de Magda loeien.

Er is een Havenmarkt en de brandweer Gelderland Midden Post Nijkerk werft vrijwilligers, geeft demonstraties en zorgt voor waterpret. De Vaargroep Flevoland staat er met een bassin met bestuurbare scheepsmodellen. De Oldtimer Club Nijkerk neemt een collectie oldtimers mee. Er zijn ook stationaire motoren van particulieren te bezichtigen. John van Midden, smid bij smederijmuseum Hoefhamer in Elburg, geeft een demonstratie over dit oude ambacht. Er is muziek en dans van kapel Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps, Dansschool Badabounce Streetdance Nijkerk en Wallz-Nijkerk.

Kijk hier voor meer info

RVEN
EOC