‘Varend erfgoed moet kunnen varen’

Meza Rijsdijk ontdekte de vrijheid van het varen op haar Belgische klipper Ymena. Ze wil het schip varend houden zolang de CvO-eisen niet te gek worden, de kosten niet de pan uit rijzen en de regelgeving, waaronder de Gemeentelijke Basisadministratie, te behappen blijft.

Meza Rijsdijk is beeldend kunstenares, gespecialiseerd in het vormen en gieten van glas, en gipsverbandmeester in een ziekenhuis. Sinds 2007 woont ze op de Belgische klipper Ymena, een varend woonschip met een vaste ligplaats tegen de dijk van Schellingwoude, gemeente Amsterdam. De Ymena (28 x 5 meter, 120 pk Daf 575) werd in 1912 als de Florence gebouwd bij een onbekende werf in Moerbeke-Waes (B.). Het schip heette ook Cupidon, Elisabeth, Helena, Simona, Capo en Dejan.

De laatste schipper die er beroepsmatig mee voer, P. Meter, noemde haar Christina, hoewel op het bord op de roef ‘Chistina’ stond geschilderd – zonder r. In de jaren ’70 werd het schip gekocht door Henk Bakker. Hij heeft de Ymena tot varend woonschip gemaakt, de roef met 15 centimeter verhoogd en afgekeurde betonnen balkons als ballast in het ruim gelegd.

Lees het gehele artikel van Heere Heeresma jr. op de bron: Schuttevaer, alleen voor abonnees

Foto: De Ymena voor de dijk van Schellingwoude. (Foto Heere Heeresma jr.)2 / 2