Varend erfgoed in ’Olympisch zwembad’

In opdracht van oud-IFKS kampioen Sikke Heerschop is aan de Houkesloot in Sneek een moderne jachthaven gemaakt speciaal voor skûtsjes en volgschepen. Het is min of meer een modern museum met varend erfgoed, met als één van de blikvangers een, na en lange speurtocht in Engeland teruggevonden, voor een tjalk geruild en weer wedstrijdklaar gemaakt, piipster skûtsje.

Kort bij de vaste ligplaats van de Sneker Pan biedt de nieuwe haven veertien ligplaatsen voor skûtsjes en volgschepen. Elke box van 25 meter lang heeft een eigen stroom-, wifi-, water- en vuilwatervoorziening. Vastgoedondernemer Sikke Heerschop die zelf vijf plaatsen gebruikt voor zijn eigen vloot is trots op de met camerabewaking uitgeruste verhuurhaven in Sneek. Hij noemt het gekscherend een ’Olympysk swimbad mei âlde skippen’.

Sikke Heerschop zijn vergelijking met een zwembad is zo gek nog niet. Dat komt vooral door de roestvaststalen zwemtrappen. Die roepen een beeld van een zwembad op. De zwemtrappen zijn overigens geen overdreven luxe, weet de 64-jarige skût-sjeman. Net als in stadsgrachten is het voor iemand die per ongeluk te water raakt zonder een dergelijke voorziening namelijk een helse toer om bij de hoge kades op te klimmen. ,,En we moatte hjir gjin grappen ha”, zegt de initiatiefnemer van de haven. Die is hufterproof en al.

Lees het gehele artikel op de bron: Sneeker Nieuwsblad