Van zeilend vrachtschip tot sleepboot: maritiem erfgoed op Lekkodagen Wijk bij Duurstede

Tjalken, klippers, aken en zalmschouwen: de haven van Wijk bij Duurstede ligt er binnenkort weer vol mee. Tijdens de Lekkodagen van 23 tot en met 26 september vult de haven zich met historische schepen. Voorzitter Rob de Wit: “Maar dit jaar is er nog wel wat spanning over de Lekkodagen. Het waterpeil is nog niet zoals het hoort te zijn. Gelukkig regent het weer.”
Op een van de schepen die al in de haven zijn gearriveerd wijst vicevoorzitter van de Lekkodagen, Albert Dekker, de dieptemeter aan. “1,2 meter onder kiel, dus tussen het schip en de bodem. Op dit schip bijvoorbeeld hebben we een diepgang van een meter. En je wilt ook nog wat ruimte hebben onder het schip natuurlijk als je vaart, dus het wordt tricky. Kijk je hebt schepen met een grotere diepgang dan de onze, dus die kunnen sowieso al niet meer komen dan.”
Met een beetje meer water komen er zo’n honderd heel verschillende schepen naast elkaar in het haventje te liggen in het weekend van 23-26 september. “Dus dat wordt stapelen”, zegt Rob.

Moderne jachten niet welkom
Historische schepen zijn schepen die het beeld op de Hollandse wateren bepaalden zo in de eerste helft van de vorige eeuw. Rob: “Vrachtschepen als tjalken, klippers en aken, sleepboten of vissersbootjes als zalmschouwen, ze mogen niet ontbreken in het stadsgezicht van Wijk bij Duurstede.”
Er ligt nu ook een modern jacht in de haven. Mag dit er straks ook liggen? “Nee, deze heeft de komende tachtig jaar nog geen historisch karakter. Deelnemers komen uit heel Nederland naar Wijk toe voor de Lekkodagen en alle boten worden van te voren gescreend. En we kijken of de boot in goeie conditie is. Pas je er wel bij dan is het mooi, maar pas je er niet bij dan laten we je niet toe”, aldus Rob.

Rob vaart zelf met een bakdekker, een van de eerste luxescheepjes. “Dat vind ik zelf het mooiste. Die lijnen die die boot heeft en hoe hij door het water gaat, dat is fantastisch. Maar anderen hebben weer veel meer met een oude sleepboot, waarbij het meer gaat om welk type motor erin zit.”

Lees het uitgebreide artikel met video op de bron: RTV Utrecht

Kijk hier voor meer info over de Lekkodagen

Afbeelding: screenshot uit de video van RTV utrecht