Nieuws

Van Oost-Indiëvaarders naar Zuiderzeemuseumboot

FVEN
EOC

Dick Neefjes (1959) is een veelzijdig figuur, gefascineerd door oude schepen en natuur. Als tiener ontdekte Dick Neefjes de schatkamer van het Zuiderzeemuseum. Voor hem was dit vooral de afdeling met scheepsmodellen, toen op de zolder van het Peperhuis gesitueerd. In het bijzonder was hij gefascineerd door een model van een Oost-Indiëvaarder. Dick, die in Zwaagdijk-Oost woonde, fietste regelmatig de 10 km naar Enkhuizen om het scheepsmodel na te tekenen. Heel precies tekende hij de tuigage van het schip touwtje voor touwtje na om het later thuis na te bouwen.

Het is slechts 10 – 12 cm. groot, dus je kunt je voorstellen wat een pietepeuterig werk dat was voor de jonge Dick. Later maakte hij nog een model van de “Prins Willem”, die hij in het Rijksmuseum gezien had. Daar bleef het voorlopig bij want Dick had andere dingen te doen.

Hij kan goed tekenen maar werd helaas niet toegelaten tot de Rietveld academie en besloot toen maar om botanisch analist te worden. De natuur heeft ook zijn belangstelling. Na jaren van allerlei soorten werk, viel in 2014 alles op zijn plaats om zijn maritieme interesses te vervullen.

Dick in de mars van de
Halve Maen

Hij had zich net aangemeld als vrijwilliger op de replica van het oude zeilschip de “Halve Maen” toen hij via medekoorlid, Els de Vries, van het Enkhuizer Koor als oproepmatroos bij de veerboten van het ZZM aan de slag kon. De cursus gastheerschap, die hij voor de Halve Maen moest volgen, kwam ook goed van pas bij het ZZM. Dick spreekt dan ook de bezoekers van het ZZM altijd uitgebreid toe. Bij grote drukte pakt hij de microfoon en schalt zijn stem in het Nederlands maar ook in het Frans, Duits en Engels over de veerboot. Altijd enthousiast!

Op de Halve Maen heeft hij veel groepen rondgeleid over het schip maar hij heeft ook meegevaren op tochten over het IJsselmeer. Hij is van vele markten thuis en klimt zonder problemen de mast in naar de mars. Dick vertelt mij dat de mars nu het kraaiennest genoemd wordt maar dat deze naam pas is ontstaan nadat marineofficieren zwarte pakken gingen dragen tegen de roetuitstoot. In de uitspraak: “de kraaienmars blazen” worden beide woorden gecombineerd.

Lees het gehele artikel van Corry Blok-Plas op de bron: Mijnzuiderzee