Van Noordelijk Scheepvaartmuseum naar Museum aan de A

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum maakt op dit moment een ingrijpend veranderingsproces door. Het museum wordt een historisch museum voor provincie en stad Groningen en krijgt als nieuwe naam Museum aan de A, een verwijzing naar de Drentse A die langs het museum loopt.

Eeuwenlang was Groningen een echte scheepvaartstad. Zo’n vijftig jaar geleden telde de stad nog verschillende scheepswerven, had het een grote zeevarende bevolking en in de Oosterhaven, aan het begin van het Eemskanaal, lag het vol met coasters. Die tijd is voorbij. Vanaf omstreeks 1970 verdween de scheepvaart geleidelijk aan uit de stad Groningen en de bewoners hebben sindsdien nauwelijks meer een binding met het maritieme verleden.

Bezoekers komen dan ook niet meer alleen voor de scheepvaart-geschiedenis maar hebben een bredere historische belangstelling. Vanaf 2014 programmeren we wisseltentoonstellingen die bijna allemaal een niet-maritiem historisch thema hebben. Die keuze wordt door ons publiek, zowel uit stad en provincie Groningen als daarbuiten, hoog gewaardeerd. Een algemeen historisch museum ontbreekt tot nu toe echter in Groningen.

Lees het gehele artikel op de bron: Maritiem Portal

Afbeeldingen: het museum heeft nog een hoop objecten uit de scheepvaarttijd