Archeologie, Musea en Behoud

Van boom tot boot, de evolutie van de roeiboot.

FVEN
EOC

In het boek ‘Van boom tot boot’ wordt het verhaal verteld van de ontwikkeling van de roeiboot vanaf de steentijd tot vandaag, een reis door de tijd van tienduizend jaar. Het begint met de uitgeholde boomstam. Via de Romeinen, de Vikingen, de walvisjagers en de Engelse vernieuwers eindigt het verhaal met de snelle wedstrijd-roeiboot van hypermodern en vederlicht materiaal.

Het boek begint bij de oudste boot ter wereld. Die ligt in Assen. Stap voor stap gaan we naar de huidige tijd toe. We gaan op zoek naar de opvolger van die boot, naar het oud-ste nog bestaande exemplaar, naar de specifieke kenmerken en het waarom van de vorm en het materiaalgebruik. Oude botenbouwers sporen we op, conservatoren van musea interviewen we. We gaan op zoek naar personen die de traditie van die vroegere boten voortzetten, naar replica’s.

Zo gaan we door tot we weten hoe het gegaan is. In een avontuur vol foto’s en interviews gaan we uiteindelijk naar de modernste boten. Dat doen we via de oudste gig-sloep ter wereld, in Cornwall, via Mark Edwards, de bouwer van traditionele Thames-boten in Londen, via de Shetland eilanden die een belangrijke schakel zijn in de ontwikkeling van de roeiboot, we beschrijven en tonen het hoe en waarom. De Vikingschepen en de vondsten daarvan, ze hebben allemaal hun plaats in dit verhaal.

Het is een avontuurlijk boek, de lezer beleeft de bochtige en verrassende zoektocht mee langs botenbouwers, botenbezitters, musea, vindplaatsen, in woord en veel beeld. De speciale vorm van het boek – breeduit – zorgt ervoor dat de lange boten prachtig in beeld gebracht worden. Koos Termorshuizen en Paul van Heugten zijn de auteurs.

Kijk hier voor meer info

Afbeelding: In 2015 is bij Vlaardingen een boomstamboot gedateerd op 683 voor Christus gevonden, te zien in Museum Vlaardingen. In 2018 is een replica gebouwd. Na de tewaterlating met de bouwer Leo Wolterbeek achterin. Bron: Van boom tot boot