Valkenkring Grou redt iconische Bruynzeelvalk van de sloop

Bruynzeel-valk nummer 4 behoort absoluut tot het varend erfgoed van Nederland. Willem Bruijnzeel, broer van Cees Bruijnzeel en mededirecteur van de Bruynzeel Fabrieken was de eerste eigenaar van Valk 4. Nu dreigt het unieke zeilscheepje gesloopt te worden. De nieuwe ‘Stichting Valkenkring Grou’ steekt daar middels crowdfunding een stokje voor.

Bruynzeel
Het ontwerp van de Valk stamt uit september 1939 en is ontstaan op de tekentafel van Ricus van de Stadt, in opdracht van Cees Bruijnzeel, directeur van de Bruynzeel Fabrieken. Nadat in 1919 zijn stoomtimmerfabriek ‘De Arend’ in Rotterdam vrijwel volledig in de as was gelegd, vestigde Bruynzeel senior in 1920 een bedrijf in Zaandam. In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw ontstond er in Zaandam een moderne deuren-, vloeren- en fineerfabriek. In 1939, het jaar van het ontstaan van de knikspant open zeilboot Valk, had zoon Cees de leiding over de fineerfabriek en broer Willem over de deuren- en vloeren- fabriek. De keukenfabriek, die net in 1938 was gestart, viel ook onder Willem.

Cees Bruijnzeel voer in 1940 in het prototype van de Valk onder zeilnummer 4. Waaronder demonstraties op Loosdrecht, de Kaag, Reeuwijk en Grou en de eerste wedstrijden van 1940 in de Valkenklasse. Het zeilnummer 4 ging in 1941 over op de nieuwe Valk “ Snip” van Willem Bruijnzeel (bouwnummer 229). Het zeilnummer 4 is daarmee onlosmakelijk verbonden met de gebroeders Bruijnzeel. Het scheepje heeft sinds de Tweede Wereldoorlog slechts twee eigenaren gehad.

Restauratie
Onlangs is nummer 4 weer verkocht aan een nieuwe eigenaar die het schip wilde gaan restaureren. “De boot heeft bij de laatste koper langere tijd onbeschermd buiten gestaan waardoor schade is ontstaan. Er zijn flinke reparaties nodig, de zijkanten moeten geheel worden vervangen, de vlonders zijn kapot en er is groot onderhoud nodig. Maarr het vaartuig is absoluut het redden waard, hij drijft en lekt niet ! Deze eigenaar ziet op tegen de restauratiekosten en heeft de Valk daarom aan de Stichting Valkenkring Grou geschonken. Dit onder voorwaarde dat wij deze voor de toekomst behouden”, vertelt Gert Jan de Roo, initiatiefnemer van de crowdfunding en lid van Valkenkring Grou.

Lees het gehele artikel op de bron: Grouster

Of kijk hier voor meer info over de Valk en Bruynzeel

Foto’s: Valkenkring