Nieuws

Valkenklasse bestaat 80 jaar

EOC
FVEN

Onlangs vierde de Valkenklasse haar 80 jarig jubileum in Grouw. Het werd gevierd met een speciale historische jubileumwedstrijd en de bekende Princenhoftocht.

In 1939 start in de Bruynzeel fabrieken in Zaandam de bouw van Valken. Een bijzondere boot, de eerste open zeilboot die in serie van hechthout gebouwd werd. Dat was revolutionair, zowel de bouwwijze als de materiaalkeuze. Hoewel er twijfels bestonden over het ontwerp en of het wel een solide constructie was, hadden ontwerper Ricus van de Stadt en bouwer Cees Bruyzeel het volste vertrouwen in hun Valk.

Boten bouwen
In de tweede helft van de dertiger jaren waren de Bruynzeel fabrieken, bekend van de deuren-en keukenproductie, er toe overgegaan om zelf fineerproducten te maken. Het was Cees Bruyneel, zelf een fanatiek zeiler, die op het idee kwam om van het verlijmde fineer ook boten te gaan bouwen. Hij vroeg zijn zeilvriend Ricus van de Stadt, die in Zaandam een werfje had, om de boot te ontwerpen. De opdracht was een jachtje van zo’n 6.5 meter lengte te tekenen, die precies uit drie platen hechthout gemaakt kon worden. De boot moest in maximaal 150 uur gebouwd kunnen worden en wel in serie. Een mooie uitdaging voor Van de Stadt, die van afvalhout een schaalmodel maakte voordat het eerste prototype gebouwd werd.

Er was veel lof, maar ook scepsis. Vooral aan de duurzaamheid van de boot/ het hechthout werd getwijfeld. Toch lukte het Bruynzeel, ondanks de oorlogsjaren, om boten aan de man te brengen. Vooral de demonstratie op 31 maart 1940 in Grou was belangrijk. Bruynzeel was met zijn Valk uitgenodigd door de Watersportbonden voor een wedstrijd tegen een 16m2 en 30m2 om te kunnen bepalen of zijn boot eventueel officieel erkend zou worden als wedstrijdklassse. De race werd met glans gewonnen. Op 21 december 1940 werd de Valk tijdens een jaarvergadering van het Verbond erkend als Nationale klasse.

Lees het gehele artikel met filmpje op de bron: Watersport Magazine