Vaart straks een replica van een Romeins vrachtschip naar Londen?

De Stichting Caudicaria Colijnsplaat wil in 2025 een replica van een tweeduizend jaar oud Romeins vrachtschip in de vaart nemen. En dat gaat zeker lukken. ,,Je hebt nergens zulke gekken als wij.” Wij, dat zijn Dimp Nelemans en Ludo van Well. Zij runt GalleryMaritime; hij ontwerpt schepen, maar is ook beeldend kunstenaar. Het duo stond aan de wieg van een half zo grote kopie van een Romeinse vrachtvaarder, naast de Nehalenniatempel. In 2021 hing gedeputeerde Harry van der Maas de Zeeuwse vlag in top op het achtersteven.

Een schip op ware grootte, dat straks écht moet gaan varen tussen Colijnsplaat en Londen, kon natuurlijk niet uitblijven. Nelemans en Van Well gaven lezingen en voordrachten over de relatie tussen Zeeland, het Romeinse vrachtschip en Engeland. En elke keer weer kwam de vraag: wanneer komt er een écht varend schip? ,,Op een gegeven moment zei ik: u bent de honderdste, het is nu genoeg. Op dat moment bedacht ik het plan om een schip op ware grootte te bouwen, naar de overkant te varen met zout en mosselen, net zoals de Romeinen tweeduizend jaar geleden deden. Want ook nu nog leven veel gezinnen en ondernemers in Zeeland van mosselen én van zout.”

Uitvoering
Een plan bedenken op een achternamiddag is makkelijk, maar er uitvoering aan geven kost aanzienlijk meer tijd. Nelemans en Van Well hebben hun plan al in de week gelegd bij Provinciale Staten. ,,Niemand was tegen. Integendeel, er waren mensen vóór.” Het duo vindt dat de provincie over de brug moet komen met een financiële bijdrage. ,,Want het gaat om de Zééuwse geschiedenis, niet onze geschiedenis. En daarvoor is de provincie Zeeland verantwoordelijk, vinden wij. Iedereen vindt het schip dat in Colijnsplaat ligt fantastisch, maar het is nu nog een lokale curiositeit en dat is niet de bedoeling.”

Lees het gehele artikel op de bron: PZC

Afbeelding: tekening van Robbert Das van de Caudicaria