Nieuws

Utrecht wil historische woonschepen beschermen

EOC
FVEN

De provincie Utrecht wil maritiem erfgoed beter gaan beschermen. Het gaat dan niet alleen om schepen die commercieel varen in de bruine vloot en door de Coronacrisis een forse knauw hebben gekregen, maar ook om het behoud van historische woonschepen en historische havens. Een lobby gaat bij het Rijk pleiten voor miljoenensteun.

Uit gesprekken die de provincie voerde met schippers uit Bunschoten-Spakenburg en met Museumwerf Vreeswijk bleek dat er structurele problemen zijn die het maritiem erfgoed bedreigen. Zo bestaat er geen wettelijke bescherming, waardoor het moeilijk is budget vrij te maken voor onderhoud en promotie. Het lot van het varend erfgoed, vooral oude schepen uit de vrachtvaart, ligt nu in handen van particulieren, terwijl gemeenten veel baat hebben bij deze bijzondere blikvangers. ‘Havens geven een herkenbaar gezicht als vissersdorp, vesting-, handels- of havenstad. Bovendien zorgen levendige stadshavens voor een aantrekkelijke woon- en werkomgeving en ze zorgen voor een stijging van vastgoedwaarde’, zo stellen onderzoekers in een rapport dat in opdracht van de provincie werd gemaakt.

Stad Utrecht
Veel historische schepen in de stad Utrecht worden gebruikt als woonschip. Ook die groep moet volgens de provincie worden beschermd. In de stad liggen circa 350 woonboten, waarvan zo’n 30 varende historische woonschepen. Een aantal ligt in de historische Veilinghaven, waar de provincie lovend over is. Zo ligt hier het oudste woonschip van Utrecht, het voormalige stoomschip Ora et Labora. Ze werd in 1903 gebouwd als pakketboot en was decennialang een bekende verschijning aan de Leidsekade. Momenteel wordt onderzocht hoe de karakteristieke 19e- en 20e-eeuwse blikvangers voor Utrecht behouden kunnen worden.

Lees het gehele artikel van Tessa Heerschop in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor abonnees