Nieuws

Urker vissersboot die hielp tijdens de Ramp even terug in Zeeland

FVEN
EOC

De Urker viskotter UK141 was in de dagen na de Watersnoodramp van 1953 een spin in het web van de hulpverleners. De boot diende als drijvend communicatiecentrum. Na al die jaren keert het schip weer voor even terug naar Zeeland.

De UK141 in huidige staat

De huidige eigenaar, Jelle Visser uit Urk, tikte “De Jacob” zoals boot heet tien jaar geleden op de kop in Kerkdriel. “Hij werd gebruikt als woonark en hij verkeerde in erbarmelijke staat,” legt Visser uit. Hij besloot de Jacob in oude staat te terug te brengen. “Dat was ontzettend veel werk, alleen het slopen al. De hele opbouw moest ervan af om het originele schip weer tevoorschijn te krijgen.”

Historische betekenis
Toen Visser het schip kocht wees de verkoper hem op de historische betekenis van ‘de 141’. Het zei hem destijds niet zoveel maar tegenwoordig wel. “Het is een bijzonder verhaal wat het schip meerwaarde geeft.” De helft van de Urker vloot lag in die jaren in de haven van Breskens en meteen na de Ramp stoomde de andere helft vanuit Urk op naar Zeeland om te helpen. “Die Urker vissers hebben veel mensenlevens gered,” vertelt Jaap Schoof, oud-directeur van het Watersnoodmuseum.

“Een aantal boten had zendapparatuur aan boord,” gaat Jaap Schoof verder. “Dat gold ook voor de schipper van de UK141. Hij ontving radioberichten van andere schepen en gaf die vervolgens door aan de militaire commandant, die de hulpverlening coördineerde. Zo konden ze de redders laten weten: je moet daarheen of daarheen.”

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Zeeland

Afbeelding: De UK141 was in de dagen na de Ramp een drijvend communicatiecentrum (foto: Watersnoodmuseum Ouwerkerk)