Update over “the Falls of Clyde”

Op 7 februari heeft de Hawaii Department of Transportation de historische windjammer “Falls of Clyde” aangeboden voor een veiling. Zij die een bod willen uitbrengen moeten eerst een bankgarantie geven van 1,5 miljoen dollar om het schip binnen 60 dagen na de veiling te verwijderen van Honolulu. Een bod op de 85 meter lange ijzeren viermaster kan tot 28 februari ingediend worden.

Voor de havendienst van Hawaii is het schip al langer een probleem. De vorige eigenaar, het Bishop Museum verkocht het in 2008 voor $ 1,- aan de ‘Friends of the Falls of Clyde (FFOC). Ook deze groep kreeg de nodige fondsen voor onderhoud en restauratie niet voor elkaar. Ondanks een gratis ligplaats.

Toen op 1 februari de Falls of Clyde begon te zinken was de maat voor de havendienst vol. Duikers en bergers konden het schip voorlopig weer boven water houden, maar er zal nu snel een koper gevonden moeten worden.

De International Friends of the Falls of Clyde wilde het schip terughalen naar haar bouwgrond Schotland. Ze gaf aan dat er een akkoord was met rederij Sevenstar om het schip in de derde week van februari te repatriëren, maar kwam bij nader inzien toch fondsen tekort. Ze zijn inmiddels een crowdfunding actie begonnen. Deze groep wil het schip restaureren en inzetten voor ondermeer Sailtraining en Fairtrade Cargo.

Kijk hier voor meer info en de crowdfunding actie