Nieuws

United Baltic Sails en zeilmakerij UBS fuseren

United Baltic Sails en zeilmakerij UBS gaan onder één eigenaar verder. Patrick van de Walle was al eigenaar van de zeilmakerij en heeft per 1 januari 2022 de leverancier van nieuwe zeilen UB Sails overgenomen van Hans van der Lee. Deze bedrijven leveren veel zeilen aan traditionele schepen en Tall Ships of doen daarvoor de reparaties en onderhoud aan de zeilen. Beide bedrijven waren in 2017 al samen verhuisd naar een gezamenlijk pand in Medemblik. Nu zijn de bedrijven ook werkelijk tot één bedrijf samengevoegd.

Poolse zeilen
Jan Dijkstra startte ruim 30 jaar geleden United Baltic Sails. Het was een samenwerkingsverband met de Poolse zeilmaker Bryt Sails in Gdansk die het maken van de zeilen voor zijn rekening nam. Deze samenwerking is uitgegroeid tot een belangrijke speler op het gebied van zeilen voor zeilende beroepsvaart en Tall Ships in Nederland en daarbuiten. Sinds 2002 was Hans van der Lee de drijvende kracht achter de nieuwe zeilen. In De laatste jaren worden ook steeds meer zeilen gemaakt voor moderne en klassieke zeiljachten. In de Poolse zeilmakerij werkt momenteel een team van zo’n 25 mensen die voor een groot deel afhankelijk zijn van UB Sails. `Ze produceren daarnaast voor de Poolse binnenlandse markt, waar ook steeds meer pleziervaart en -werven komen.

Reparatie afdeling
Naast de productie van nieuwe zeilen bleek er direct veel vraag naar reparatie en onderhoud aan de zeilen van de beroepszeilvaart, en zo ontstond Zeilmakerij UBS, een apart bedrijf dat nauwe banden onderhield met United Baltic Sails. De zeilmakerij groeide met zeilmakers als Onno van der Zweep en Willem Beiske. Vijf jaar geleden nam Patrick van der Walle de zeilmakerij over en verschoof de focus ook naar lichtere zeilen van jachten, surfzeilen en kites. Maar ook zonnetenten, afdektenten en huiken worden er op maat gemaakt.

Zeevaart, binnenlandse charters en privéschepen
UB Sails leverde de zeilen voor praktisch de gehele Nederlandse zee-chartervaart, en voor veel buitenlandse Tall Ships. Enkele namen: Oosterschelde, Bark Europa, Stad Amsterdam, Shabab Oman, Alexander von Humbold. Daarnaast leverde UB sails de zeilen voor een groot deel van de binnenlandse charterschepen. Andere grote projecten waar ze de zeilen voor leverden waren grote privé schoeners als de Atlantic en de Wolfshound. Na een dip in de winter van 2020 / 2021 door corona werd het jaar 2021 een druk jaar waarbij veel schepen uit buiten- én binnenland nieuwe zeilen bestelden. De Bruine Vloot Steun leverde zo ook nieuwe investeringen op.

Zorgvuldige overdracht
Hans van der Lee en Patrick van der Walle zijn al langere tijd bezig met de overname. Door de drukte in 2021 is dat nog niet geheel afgerond. Om dit proces zo zorgvuldig mogelijk af te ronden zal Hans nog zeker een half jaar bij UB Sails betrokken blijven. Naast protocollen voor het inmeten van nieuwe zeilen moet bijvoorbeeld ook het gehele archief nog gedigitaliseerd worden.

Patrick leerde de bruine vloot kennen als maat op diverse schepen. Die ervaring nam hij mee toen hij bij Willem Beiske in de winter als zeilmaker ging werken. Vijf jaar geleden nam hij de zeilmakerij over en verhuisde het bedrijf naar een grotere loods in Medemblik. In onderstaand filmpje van de BBZ kan je nader kennis maken met Patrick.

Kijk hier voor meer info over UB sails

Kijk hier voor meer info over zeilmakerij UBS