Uniek schaalmodel van het leven van Scheepswerf

De maquette van scheepswerf Moed en Trouw in Paal werd donderdag gepresenteerd zonder de aanwezigheid van de maker. Phielbert Verras (1933) werd een dag eerder gecremeerd. Hij laat een uniek schaalmodel van zijn leven achter.

Moed en Trouw, vijf generaties bouwers van de oerhollandse hengsten, hoogaarsen, lemmerhengsten, schouwen, lemsteraken, botters en later ijzeren schepen. Phielbert (hij werd 88) spendeerde de laatste twaalf jaren van zijn leven aan een schaalmodel (2 bij 2 meter) van de werf in Paal zoals die was tot die in 1953 bij de Watersnoodramp werd vernield. Hij werd echter ziek en de maquette was niet af.

Hulp
Phielbert kreeg toen hulp van de Vlaamse schaalmodelbouwer Nick Moerman. De vervolmaking van zijn laatste levenswerk maakte Phielbert nog mee. De onthulling in het bezoekerscentrum van het Verdronken Land van Saeftinghe helaas niet meer. Het waren zijn weduwe Eugenie, dochter Celina en wethouder Diana van Damme die in de plaats van Phielbert de maquette onthulden.

Op het oog
De werf Moed en Trouw werd in 1865 opgericht in Paal door Pieter Verras en ging in de loop der jaren achtereenvolgens over naar Jan, Petrus, de broers Julien, Remy en Phielbert Verras en uiteindelijk naar Michiel. Het honderdjarig bestaan van de werf werd nog in Paal gevierd, maar in 1970 werden echter de scheepshellingen en het woonhuis van Remy Verras onteigend in het kader van de geplande dijkverzwaringen en verhuisde de werf naar Walsoorden. Werden in het begin nog vissersschepen zoals hengsten en hoogaarsen gebouwd op de traditionele manier (veel op het oog), later werden de scheepstypes aangepast en werd overgegaan op de bouw van grotere schepen en van houtbouw naar ijzeren schepen voor op de Noordzee.

Lees het gehele artikel op de bron: PZC

De uitgebreide geschiedenis van de werf, een tijdsbeeld van het leven in Paal ruim 150 jaar geleden en nadere uitleg over de maquette zelf kunt u lezen in het boekje ‘Moed en Trouw, vanaf vandaag onder meer verkrijgbaar in Bezoekerscentrum Saeftinghe.