Twee weekenden lang Maritiem Festival in Museum Haven Rotterdam

Twee weekenden lang zijn alle historische schepen in de Maritiem Museum Haven toegankelijk. Er zijn bijzondere gastschepen, techniekworkshops, kinderactiviteiten, de kranen draaien, er zijn rondvaarten en zondags is er muziek.

Op 31 augustus, 1 september en 7, 8 september organiseert het Maritiem Museum Rotterdam het Maritiem Festival.

Het eerste weekend kan het publiek aan de slag en zelf energie opwekken in het duurzame jacht ‘Ya’, het eerste jacht dat volledig fossielvrij de wereld rondzeilde. Men kan aan boord van de Kamper Kogge, een replica van het eerste zeevaardige schip uit de middeleeuwen, op de plek waar de haven van Rotterdam ooit ontstond. Kinderen kunnen een eigen solarboot ontwerpen, modelboot varen of proefjes doen bij de gekke professor van Mad Science. De Volharding 1, een van de laatste kolengestookte stoomslepers van Nederland, vertrekt dit weekend vanuit de Maritiem Museum Haven voor een historische tocht op de Nieuwe Maas. Daarnaast vaart de fluisterboot stilletjes door de binnenhavens van het Maritiem District. Zaterdag treedt het koor ‘Skyline Sisters’ op. Zondag presenteert Joris Lutz zijn nieuwe kinderboek ‘Fred en het geheim van de haven’.

Voor fotografieliefhebbers en instagrammers organiseert het Maritiem Museum op zondag om 11 uur ook een “instasail” waarbij fotograaf Theo de Man alle hotspots vanaf het water laat zien tijdens een rondvaart door het Maritiem District.

Het tweede weekend ligt de haven vol met nog eens twintig gastschepen: sleepboten en vele klassieke jachten. Behalve het al genoemde jacht ‘Ya’ is er het tallship de ‘Morgenster’, een brik met imposante afmetingen en met maar liefst 17 zeilen. Het schip wordt tegenwoordig gebruikt voor groepsreizen waarbij nu en dan groepen jongeren meevaren om tijdens hun reis hun kop te breken over afvalreductie. Een aantal van deze jongeren is dit weekend aan boord en vertelt de bezoekers graag meer over de opgedane ideeën.

Wereldhavendagen
Het tweede weekend valt samen met de Wereldhavendagen en daarom is dan de toegang gratis. De stoomslepers Pieter Boele, Dockyard V, Volharding 1 en motorsleepboot Havendienst 2 maken dit weekend deel uit van het excursieprogramma van de Wereldhavendagen en daarom vertrekken ze vanaf SS Rotterdam. Zondag is Reinier Sipkens met zijn beroemde muziekboot te gast. Dat weekend is er ook een echte palingroker in de Maritiem Museum Haven.

Lees het gehele artikel op de bron: 010dagblad

RVEN
EOC