Tranen bij aankomst historische ijsbreker in Dronten

DRONTEN – „Hij is gebouwd in opdracht van de Staat en het mocht wat kosten. Als je nu een replica zou laten bouwen, denk ik dat je 10 tot 20 miljoen euro kwijt bent.” Dop Huisman van het Mechanisch Erfgoed Centrum is apetrots op zijn nieuwste aanwinst, die vandaag is gearriveerd in Dronten: de ijsbreker ‘Walvis’ uit 1949. Bijzonder is ook dat het schip nog dienst heeft gedaan als blusboot in Amsterdam. Er staat een grote waterkanon bovenop.

Voor Betty en Geert Hendriksma uit Zeewolde was de aankomst van de Walvis in Dronten een emotioneel moment. De voormalige hoofdmonteur van de ijsbreker is 43 jaar eigenaar van het schip geweest. Betty en Geert hebben er jarenlang op gewoond en hebben er met pijn in het hart afscheid van moeten nemen. Zij pinkten een traantje weg, toen zij ‘hun’ schip zagen arriveren vanuit de vorige thuishaven Velsen. Het schip mocht daar niet blijven liggen en kon ook geen andere ligplaats vinden, ook niet in museumhavens.

Genieten
Dop Huisman stond te genieten: „Het is de enige overgebleven operationele ijsbreker van Nederland, een prachtig staaltje techniek en hij is nog zo goed als nieuw.” De eigenaar van het MEC-museum constateert dat de Walvis niet alleen in trek is bij de techniekliefhebbers, maar ook bij bootliefhebbers en ijsliefhebbers.

Coronamaatregelen
Wanneer alle liefhebbers daadwerkelijk kunnen genieten van deze aanwinst van het MEC, blijft nog even de vraag. Door de coronamaatregelen is het museum aan de Dronterweg nog gesloten. Bovendien vraagt Huisman zich af of straks open gaan voor maximaal 30 mensen zin heeft, zeker omdat er ook altijd wat vrijwilligers rondlopen.

Lees het gehele artikel met video op de bron: Drontenaar

Of lees het artikel met video op Omroep Flevoland