Traditionele Schepen Beurs voelt als reünie waar buitenstaanders aan mogen ruiken

Het voelt als een reünie, en is dat in feite ook: de Traditionele Schepen Beurs. Vrijdag, zaterdag én zondag stond in het teken van een blik op het verleden – soms akelig recent – en vooral ook een babbeltje hier, een sterk verhaal daar. „Je ziet elkaar op zee niet elke dag.”

,,Een botteraar is iemand die geen haast heeft. Die wacht op de goede wind, want anders moet de motor aan en daar heeft hij geen zin in. Hij wil zeilen en gebruik maken van de wind. Dus het zijn mensen waar rust van uitstraalt.”

Karel Helder (75) komt uit Makkum en is naast voorzitter van de Vereniging Botterbehoud een botteraar in hart en nieren. En om die reden staat hij van vrijdag tot zondag op de EOC Traditionele Schepen Beurs in Den Helder. Zijn standje staat vol met lijnolie, Zweedse houtteer, maar ook boekjes en folders over het onderhoud van een botter. De meeste aandacht trekt Karel Helder zelf, met zijn markante kop, grote zwarte hoed, zijn lange grijze haren overlopend in een nog langere grijze baard. ,,Ik heb het wel eens gezegd, als bij mij in het vooronder een vriendin komt, dan gaat ze niet meer weg. Dat heeft met de sfeer van een botter te maken. Daar gaat heel veel moois vanuit.”

Klaas Gaastra (77) ziet er uit alsof hij net terug is van een wereldreis. Samen met Bernt Folmer (55) en Robin Snouck Hurgronje (74) doet hij een bakkie in het midden van het beursterrein. ,,Dit is een beetje de oude lullen show, hier ontmoeten we elkaar weer even. Je ziet elkaar op zee niet elke dag.” Alle drie zijn ze beroepsschippers, maar inmiddels hebben ze het echte zeevaarders leven achter zich gelaten. Ze doceren de nieuwe generatie op de Zeevaartschool in Enkhuizen. Maar varen ook met grote klassieke zeilschepen en betalende gasten de hele wereld rond. Duurzaamheid, een thema dat op de beurs veel terugkomt, hebben ze weinig mee. Gaastra: ,,Als je een leven lang zeilt, dan ben je je hele leven al duurzaam. Wat wij in een jaar verbruiken, dat verbruikt een containerschip in een dag. Wat dat aangaat zijn we wel duurzaam.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Foto: EOC – Traditionele Schepenbeurs