Traditionele interieurs met een twist

Wie zijn scheepsinterieur laat inbouwen door Woodies at Berlin, weet dat hij iets bijzonders krijgt. Dat heeft alles te maken met de samenwerking van Huib Koel (1968) en Esther Way (1968): een scheepstimmerman en een styliste. Zijn expertise betreft materiaalkennis en techniek, haar talent geldt de vormgeving. Je zou hun scheepsinterieurs een combinatie van hard en zacht kunnen noemen. Zelf spreken ze liever over ‘traditioneel met een twist’.

Op het laaddek van pont 20 staat een bootje. Het casco heeft een ongebruikelijke vorm, als een kindertekening die werkelijkheid is geworden. Die tekening werd gemaakt door een Zwitsers meisje van een jaar of 6. Een bootje met een simpele opbouw, eenzelfde voor- en achterdek met op beide een palmboom. En op de boeg een naambord: ‘Eilandje.’ Zo’n 30 jaar later vroeg het Zwitserse meisje een architect haar tekening naar een schip te vertalen, waarna het casco werd gebouwd door Lasbedrijf en Scheepsbouw Helldörfer in Arnhem. Nu ligt ‘Eilandje’ bij Woodies at Berlin, klaar om te worden afgebouwd. ‘Inclusief palmbomen, de stekjes voor op de dekken liggen al klaar.’ En inclusief elektromotor. Wanneer het schip af is wordt het naar Zwitserland verscheept. Dan ligt er in het meer van Genève een kinderdroom.

‘Eilandje’ is niet het enige schip aan de kade naast het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord. Voor de loods van Woodies at Berlin liggen nog drie schepen die worden afgebouwd en ingetimmerd. Een zeilende nieuwbouw-tjalk, een hotelscheepje en een niet-varende klipper, waarvan het interieur volledig wordt vernieuwd. En Pont 20 dus, een voormalig IJ-veer dat in de komende jaren zal worden omgebouwd tot werkplaats.

Lees het zeer uitgebreide artikel van Corine Nijenhuis op de bron: Schuttevaer, ook voor niet-abonnees

Foto: Interieur van het woonschip Flakee, een luxe motor met een ligplaats in Amsterdam. (Foto Woodies at Berlin)

EOC
RVEN