Traditioneel zeilen met een Lemsteraak

Olaf Fons draait zijn hand niet om voor een zeiltochtje met zijn Lemsteraak. Het allerliefst op de traditionele manier: zonder motor.
‘Als kleine jongen werd ik tijdens een warme zomer op zeilkamp gestuurd. Sindsdien heeft zeilen me nooit meer losgelaten. Al op twaalfjarige leeftijd maakte ik mijn eerste zeilreis samen met een vriendje, van Huizen naar Grouw. Twee jonge mannetjes op een bootje zonder motor. Nog steeds heb ik een enorme lol in varen zonder motor. Het pure zeil- en vaarwerk van vroeger vind ik prachtig.

Eind 2000 zijn mijn vrouw en begonnen met de bouw van onze LE 16. De meesten kennen de Lemsteraak misschien wel van De Groene Draeck van prinses Beatrix. Ons schip is relatief groot met 16,5 meter. De LE16 ziet er eenvoudig uit maar ademt de geest van de oude vidderijschepen. Ook wilden we dat ze onder alle omstandigheden zeilend haar werk zou kunnen doen.

In eerste instantie bouwden we het schip privé. We wilden aan wedstrijden mee doen en gewoon lekker varen. Na een paar jaar besloten we er ook ons geld mee te gaan verdienen. Voor dagtochten, minicruises en bedrijfsuitjes ben je bij ons aan het juiste adres. Het liefst maak ik tochten naar het Wad, ik kan niet wachten tot dat weer mogelijk is.
Lees het gehele artikel in de Telegraaf: Aan mijn steiger