Nieuws

Tot 1 september geen evenementen

Gisteravond maakte premier Mark Rutte bekend dat er een aanpassing komt voor enkele van de maatregelen in de coronacrisis. Zo werden alle evenementen verboden tot 1 september 2020. Hiermee vallen veel evenementen voor het Varend Erfgoed in het water. Jammer voor de deelnemers, maar heel erg triest voor de organisaties, waar vele vrijwilligers enorm veel energie staken in de voorbereiding.

Een flink aantal evenementen had op voorhand al besloten voor uitstel of afstel. Organisaties die kosten moesten gaan maken krabden op het hoofd met de onzekerheid of hun evenement wel door zou kunnen gaan. Het besluit van de regering om nu alle evenementen te blokkeren tot 1 september geeft in ieder geval veel duidelijkheid.

Het grootste evenement is natuurlijk SAIL Amsterdam 2020 dat helemaal wordt geschrapt. Zo’n 700 schepen van het Varend Erfgoed hadden zich aangemeld voor dit evenement, dat in haar vorige editie maar liefst 2,4 miljoen bezoekers trok. Omdat de wedstrijden en havens van de Tall Ships Races in de komende jaren al vast liggen is uitstel geen optie en zal de volgende SAIL Amsterdam pas in 2025 plaats vinden.

Ook de Erfgoedmanifestatie van het Historisch Bedrijfsvaartuig in Winschoten kan niet doorgaan. Op deze reunie worden normaal gesproken zo’n 200 schepen verwacht. In Friesland gaat het Skûtsjesilen van SKS en IFKS niet door. Of het Dutch Wooden Boat Festival. En alle andere evenementen zoals je ze in de Scheepspost evenementen-kalender kan vinden kunnen tot 1 september in ieder geval niet doorgaan.

Chartervaart
De Nederlandse chartervaart ligt op dit moment helemaal stil. Er kan voorlopig niet gevaren worden. Ook is het eigenlijk niet mogelijk om in een eventuele ‘anderhalve meter economie’ te gaan varen met kleinere groepen. Sommige schepen worden verhuurd aan families als zomerhuisje, of worden tijdelijk verhuurd als kantoorruimte. De Nederlandse zeeschepen zijn eigenlijk allemaal terug naar huis gekomen omdat ze nergens meer welkom waren. Enkele schepen zijn nog onderweg zoals de Bark Europa, Wylde Swan, Gulden Leeuw en de Tecla.

Recreatievaart
De recreatievaart is niet verboden. Wel is het advies van de overheid: blijf zoveel mogelijk thuis. Sommige jachthavens zijn gesloten, en in bijna alle havens zijn de toiletvoorzieningen gesloten. Bewoonde schepen hebben nog wel mogelijkheden, maar ook met andere schepen mag gevaren worden. In veel havens mag niet dubbel worden afgemeerd en is anderhalve meter afstand tussen personen verplicht. Met meer dan 2 personen aan boord is het van belang dat alle opvarenden op hetzelfde adres staan ingeschreven, Rijkswaterstaat controleert hierop.