Tóch nog een kans voor historische werf De Koningspoort

De historische werf De Koningspoort in Rotterdam krijgt een tweede kans. Een stichting wil de werf gaan uitbaten. Horeca moet ervoor zorgen dat de scheepswerf in de toekomst financieel gezond blijft.

De stichting die de werf tijdelijk uitbaatte gaf dit voorjaar de sleutel terug aan de gemeente. Zonder geld voor extra geld voor onderhoud zou het niet verantwoord zijn om de Koningswerf open te houden. Na politieke druk en grote publieke verontwaardiging is de gemeente Rotterdam nu wel bereid om nog één keer geld in de werf te steken.

Wat helpt is dat zich inmiddels een nieuwe uitbater heeft aangediend. Hendrik Jan Vos wil de werf met een nieuw plan van de ondergang redden. Op de Koningswerf moeten jongeren en mensen met een handicap leer-werkbanen krijgen, horeca moet ervoor zorgen dat de werf financieel het hoofd boven water kan houden. ,,We denken aan diners en ontvangsten. De Koningspoort moet ook een trouwlocatie worden.”

,,Het plan ziet er goed uit”, zei Kasmi tijdens de raadsvergadering waar over de Koningspoort werd gesproken. ,,Wij willen het een kans geven. De stichting kan het komende jaar door. Daarna moet de werf op eigen benen staan.” Rotterdam geeft nog één keer geld uit aan de werf, zei Kasmi: in totaal 135.000 euro om de boel het komende jaar open te houden én om achterstallig onderhoud te plegen.

Een aantal fracties in de gemeenteraad vindt het onterecht dat het college van b en w de Koningspoort niet ziet als culturele instelling die subsidie van de gemeente moet krijgen. ,,De Koningspoort draagt bij aan de identiteit van de stad.” zei Maurice Meeuwissen (PVV).

RVEN
EOC