Thedo Fruithof, ideeën- en verbindingsman

Direct achter de dijk van het IJsselmeer, je ruikt het water en hoort de wind, ligt het huis van Theod Fruithof. In het duurzaam gebouwde en gezellig ingerichte huis met een mooie brandende houtkachel vertelt Fruithof over zijn levenservaringen. En dat zijn er heel wat.

Op 29 oktober 2016 ontving Thedo Fruithof de onderscheiding Officier in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn inzet voor het behoud van het maritieme erfgoed. Dat de aanvragers bijna 2000 woorden nodig hadden om al zijn activiteiten te benoemen, zegt genoeg.

Opgegroeid in Breukelen ‘aan de trekgaten’ – de trekgaten zijn oude veengaten – die rechtstreeks in verbinding stonden met de Loosdrechtse plassen. Zeilend, schaatsend en zwemmend heeft hij zijn jeugd doorgebracht en, oh ja, ook naar school gaand. Met bootjes opgegroeid. Achter het huis lagen achtereenvolgens een botter van de plaatselijke huisarts, een tjotter die opgeknapt moest worden en een roeiboot. Toen de tjotter zeilkaar was is hij samen met een vriend op 14 jarige leeftijd ermee naar Friesland varen. Eerst naar Amsterdam en toen over het IJsselmeer op het schip van de beurtschipper die met hout voer, maar terug gewoon zeilend. Het avontuurlijke zat er al vroeg in.

Lees het zeer uitgebreide artikel van Truus den Hartog op de bron: Scheepvaartkrant pag 59 en 60

 

EOC
RVEN