Tentoonstelling ‘Wereldreis’ in Museum Kaap Skil

Het museum Kaap Skil in Oudeschild kondigt een nieuwe expositie aan: ‘Wereldreis’. De Waddenzee bij Texel is een archeologische schatkamer. Nergens ter wereld vind je zo’n verzameling objecten uit heel verschillende tijden en van de hele wereld bij elkaar. En dat allemaal dankzij het feit dat de Reede van Texel tussen de vijftiende een achttiende eeuw een handelsknooppunt voor de scheepvaart was en er in de loop van die eeuwen tientallen schepen zijn vergaan. Duikers hebben de meest uiteenlopende objecten boven water gehaald.

Vier windstreken
De Reede van Texel was ooit het middelpunt van de wereldhandel. Schepen kwamen en gingen naar alle windstreken. Naar het noorden om graan, vlas of hout in te slaan, naar het oosten voor specerijen en porselein. In de tentoonstelling kun je letterlijk naar de vier windstreken toe. Opgedoken objecten illustreren het verhaal. In het zuiden zie je bijvoorbeeld wapens en munitie. De straatvaart was namelijk heel lucratief, maar ook gevaarlijk. Om piraten en kapers de wind uit de zeilen te nemen, werden de schepen flink bewapend.

Voorbereiding
Maandenlang was het maken van de tentoonstelling vrij abstract. Met papieren plannen en tekeningen. Ik had als taak de objecten bij elkaar te zoeken, alle afmetingen en gewichten te registreren, te fotograferen en te bedenken hoe we ze konden presenteren. Niet alles staat namelijk gewoon op een plankje. Sommige hangen in de lucht of aan een wand. En sommige zijn enorm zwaar, met de kanonnen als extreem voorbeeld.

Veelzijdig
Nu de vitrines zijn ingericht, is de tentoonstelling echt tot leven gekomen! Je kunt bijvoorbeeld wel lezen over een scheepschirurgijn, maar als je de kom en het mes ziet, die hij gebruikte voor de aderlatingen, wordt het opeens echt. De veelzijdigheid van de objecten die in Wereldreis te zien is, is enorm. Met bruiklenen van de lokale duikers, het Rijksmuseum, Batavialand en de provincie Noord-Holland hebben we het verhaal compleet gemaakt.

Kijk hier voor meer info