Nieuws

Tallships Sail in thuishavens: ‘Zo gek als in Amsterdam is het nergens’

EOC
FVEN

De kades vol tallships, matrozen in smetteloze uniformen en 2,5 miljoen bezoekers in de stad. Het had zo mooi kunnen zijn, maar helaas ging de tiende editie van Sail niet door. ‘Dan vaar je daar met zijn allen, als haringen in een ton.’

Het is niet dat er iets mis is met de Scheveningse kade. Het is zelfs best een fijne plek, zo dicht bij het strand en direct aan de Noordzee. Kapitein Andi Manser hoeft alleen even tussen de twee havenhoofden door te varen en binnen een paar minuten zit hij op zee. Maar er was deze week eigenlijk iets meer spektakel gepland voor de Clipper Stad Amsterdam, dan aangemeerd liggen op deze ietwat glamourloze plek om de hoek van de visafslag.

Op het glimmende dek van de 76 meter lange driemaster vertelt kapitein Manser hoe jammer het allemaal is, en hij hoe hij de intocht van Sail in 2015 heeft ervaren. “Zodra de sluisdeuren bij IJmuiden opengaan, zie je dat het water helemaal vol ligt met kleine bootjes. Iedereen is aan het toeteren, en vervolgens moet je er een weg doorheen zien te vinden.”

“Dus langzaam vooruit, met politiebootjes die helpen om een beetje ruimte maken. En dan al die mensen op de kades, zwaaiend vanaf hun campingstoeltjes. Een helikopter erboven, om alles live uit te zenden op televisie. Van het industriegebied dat je normaal ziet als je door het Noordzeekanaal vaart, zie je niets, zoveel mensen staan er. Echt ­ongelooflijk.”

Vanuit de hele wereld
Afgelopen woensdag zou de Clipper Stad Amsterdam, met 2200 vierkante meter zeiloppervlakte, weer vooraan hebben gevaren bij deze traditionele Sail-in. De 12 kilometer lange parade over het Noordzeekanaal zou het startschot zijn geweest van de tiende editie van Sail Amsterdam, dat sinds 1975 om de vijf jaar wordt georganiseerd.

In het kielzog van de clipper zouden meer dan vijftig andere tallships volgen, die vanuit de hele wereld koers hadden gezet naar Amsterdam. De schepen – met namen als ARC Gloria (Colombia), El Galeón (Spanje) en Kruzenshtern (Rusland) – zouden vervolgens aanleggen aan de kades van het Oostelijk Havengebied, waar naast de historische tallships ook moderne marineschepen en ander varend erfgoed te zien zouden zijn. In totaal meer dan 600 schepen.

In de binnenstad zouden groepjes matrozen in hun smetteloze uniformen het straatbeeld sieren. En in vijf dagen tijd zouden naar schatting 2,5 miljoen mensen naar de schepen komen kijken. “In 2015 was het zo druk, dat we in drie uur tijd 3500 bezoekers hadden op ons schip,” zegt Manser.

Lees het gehele artikel op de bron: Het Parool