Nieuws

Tallship Europa vaart niet langs Antarctica, maar wacht op betere tijden in Harlingen

FVEN
EOC

Normaliter zou Jelte Hibma rond deze tijd op tallship Europa duizenden kilometers van Fryslân zijn verwijderd. In verband met corona wordt er niet gevaren en wordt het schip door de bemanning onder handen genomen.

Nog drie weken, dan verkast Hibma (36) weer naar Noorwegen, waar hij sinds een paar jaar woont met zijn vriendin, die hij in Zweden leerde kennen. Een verhaal dat past bij een kapitein. Europa, het 56 meter lange tallship waarmee hij samen met de rest van de bemanning naar Fryslân voer, blijft achter voor onderhoud. ,,De hutten en vooral het dekhuis moeten worden aangepakt. Dat is een flinke klus”, zegt Hibma.

Een tallship is een groot zeilschip, meestal vierkant getuigd en wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt voor het opleiden van jonge mensen. Hibma vaart samen met de vaste bemanning van land naar land. Tot aan Antarctica. Ondertussen pikken ze in verschillende havens mensen op die een tocht hebben geboekt. Tijdens de reis leren zij de kneepjes van het vak. Alleen gaat daar al een tijdje een streep doorheen.

Niks mogelijk
,,Eind februari hebben we gekozen om naar het zuidelijkste punt van Argentinië te gaan. Het was toen nog minder erg met het coronavirus. Maar het werd al snel duidelijk dat we geen mensen meer mee mochten nemen. Uiteindelijk zijn we naar Nederland gezeild, waar we midden juli in Scheveningen aanlegden”, vertelt Hibma. ,,Daar hebben we de hele zomer gelegen. We kregen al snel door dat er niks mogelijk was. Ook Antarctica, waar we in september naartoe wilden, ging niet meer door. Alle reizen werden geannuleerd.”

Om toch wat zichtbaar te blijven ging de groep van vijftien man door Nederland varen. Bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam bleef het schip dobberen. ,,Toen waren de musea nog open. Daar namen we de plaats in van een VOC-schip. Zo hielpen wij het museum en andersom. Wij zijn er immers ook bij gebaat dat mensen van onze tochten afweten.”

Nadat er een maand geklust werd, kozen Hibma en consorten het ruime sop, om op 15 december te stoppen bij ‘zijn’ Terschelling. Het eiland waar hij is geboren en getogen. ,,Ik heb daar mijn familie en vrienden, dus het leek me fijn om daar met Kerst en Oud en Nieuw te verblijven. Omdat Harlingen vriendelijk is voor schepen als die van ons, gingen we daar 6 januari naartoe. De kosten zijn er laag. Daarom liggen er ook zoveel schepen. Daarnaast is het een fijne haven om te liggen, zijn er veel bedrijven en heb je er leuke mensen om je heen.”

Antarctica
Toch was Hibma liever ergens anders geweest. Op het water, op weg naar Portugal bijvoorbeeld. Vanuit daar gaat het schip normaliter via onder meer de Canarische Eilanden, Kaapverdië, Uruguay en de Falklandeilanden richting Antarctica waar Hibma normaal gesproken ook nog trips op het programma heeft staan. In de tussentijd gaan er maximaal veertig gasten aan boord.

Lees het zeer uitgebreide artikel op de bron: Friesch Dagblad

Foto: FB Bark Europa