Tall Ships zetten weer koers naar Antwerpen

De kathedralen van de zee komen naar Antwerpen, want de Tall Ships Races vormen van vrijdag 22 juli tot en met maandag 25 juli 2022 het nautisch hoogtepunt van de Antwerpse zomer. Stad, haven en organisator zetten honderd jongeren aan boord van die schepen, ook jongeren met beperkte middelen. “Iedereen hoort erbij, dat is belangrijk”, beaamt Thibeau Bastien (24), die in 2015 ondanks zijn verstandelijke beperking Zeiler van het Jaar is geworden.

Tall Ships
Antwerpen heeft iets met de Tall Ships Races. In 1993 kwamen de grote zeilschepen nog onder de benaming Eurosail. Die succesvolle editie smaakte naar meer. In 2001 was het zover en keerden de twee-, drie- en viermasters terug. Met vernieuwde kennismakingen in 2004, 2006, 2010 en 2016 vonden we de komst van de imposante schepen bijna normaal.

Niettemin werd een herneming stilaan tijd, zeker omdat de laatste editie massa’s volk trok. “We telden toen meer dan een half miljoen bezoekers”, rekent schepen van Toerisme Koen Kennis voor. “Een derde van hen woont in de stad zelf, 39% in de provincie en 17% komt uit de rest van het land. Een laatste 11% waren buitenlandse toeristen. Al die bezoekers waren ook tevreden, want ze lieten een tevredenheidsscore van 98% optekenen. Ten slotte meldde 55% van de ondervraagden dat ze al eerder de Tall Ships Races bezochten. Dat is dus een ijzersterk merk.”

“Omdat de schepen dicht bij het centrum aanleggen, en omdat de opvarenden de vorige keren zeer goed ontvangen zijn, hebben meerdere kapiteins een boontje voor Antwerpen”, weet Mich Van Aerde van Balthazar Events, dat het evenement voor de stad organiseert. “Dat de non-profitorganisatie Sail Training International haar schepen vorig jaar noch in het Hoge Noorden noch in het Zuiden kon laten wedstrijdzeilen, maakt de honger naar de volgende editie bovendien zeer groot. De editie 2022 gaat van het Deense Esjberg via het Nederlandse Harlingen en Antwerpen terug naar Aalborg in Denemarken.

Wanneer?
Van vrijdag 22 t.e.m. maandag 25 juli. De schepen komen allicht al binnenvaren vanaf woensdag 20 juli.
Waar?
Kattendijkdok, Verbindingsdok, Willemdok, Bonapartedok en de Scheldekaaien tussen Margueriedokje en oude cruise-terminal.
Het evenement is gratis toegankelijk.
Meer info op tallships.antwerpen.be

Lees het gehele artikel op de bron: Gazet van Antwerpen