Symposium ‘Reflecties van de maritieme caleidoscoop’ op 15 november

De najaarsbijeenkomst van de Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis vindt dit jaar plaats op vrijdag 15 november 2019 in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, met in de middag een symposium.

In de ochtend vindt de jaarvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis plaats, gevolgd door een inleiding van Hilde Cammel (Zuiderzee Museum) over de tentoonstelling ‘Kleren maken de vrouw’ die in het Binnenmuseum te bezoeken is.

In de middag is er een symposium, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis in samenwerking met het Maritiem Portal/de Nieuwe Maritieme Geschiedenis van Nederland. Het heeft als thema ‘Reflecties van de maritieme caleidoscoop’.

Onderwerpen op het middagsymposium zijn:

  • Ontwikkeling van de bibliotheek en de digitalisering van de collectie door Kees Hendriks (Zuiderzeemuseum)
  • Het Centraal Visserijregister: de burgerlijke stand van de zeevisserijschepen 1911-2017, Jan van de Voort (oud-medewerker Museum Vlaardingen)
  • Behoud van varend erfgoed: een kleine geschiedenis en recente ontwikkelingen door Marja Goud (Het Scheepvaartmuseum)
  • De trans-Atlantische slavenhandel en de Zeeuwse economie na 1750 door Gerhard de Kok (Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde)

Deelname en kosten
Deelname aan het middagsymposium is gratis. Het ochtendprogramma met de ALV is bedoeld voor leden van de Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis. Deelname voor de lunch en de rondleiding over de tentoonstelling ‘Kleren maken de vrouw’ is voor alle deelnemers van het symposium mogelijk maar de kosten hiervoor bedragen 20 euro per persoon. Aanmelden is nodig ivm beperkte stoelruimte.

Kijk hier voor meer info en aanmelden