Nieuws

Surhuisterveen krijgt eigen skûtsje Nooit Gedacht

EOC
FVEN

Het skûtsje Nooit Gedacht, dat vorig jaar vanuit Parijs terug is gevaren naar Friesland, is aangekocht door vereniging Spavo in Surhuisterveen voor het symbolische bedrag van 0 euro, zo maakte voorzitter Joop Atsma bekend. Het Feanster skûtsje wordt binnenkort ondergebracht in de Stichting Skûtsje Nooit Gedacht.

,,Surhuisterveen kent een lange traditie van transportbedrijven, waarvan veel zijn begonnen als beurtschippers met een skûtsje”, aldus Atsma onlangs op de algemene ledenvergadering van de vereniging Spavo.. ,,Vanuit Spavo is daarom het initiatief gekomen voor een eigen Feanster skûtsje. In de komende maanden zal er een speciale stichting worden opgericht, die de exploitatie van het skûtsje gaat regelen samen met de hulp van ondernemers en andere belangstellenden. Het skûtsje is nu nog ons eigendom, maar deze zal overgedragen worden aan de nog op te richten stichting onder leiding van Harjan Bruining.”

Op het moment ligt het skûtsje, dat lange tijd in Parijs dienst deed als woonschip, in Drogeham. Skûtsjehunters, waaronder Jan de Vries uit Dokkumer Nieuwezijlen, zagen het schip enkele jaren geleden in de Franse hoofdstad aan de kade liggen. Met de hulp van de gemeente Achtkarspelen en in het bijzonder wethouder Harjan Bruining is het schip teruggebracht naar Kootstertille, waar het roefschip in 1901 door scheepsbouwer Joon Molles van der Werf werd gebouwd.

Het schip wordt in Drogeham weer in de originele staat van 1901 teruggebracht door middel van het werk-leer project van de gemeente Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel, legt Bruining uit, die heeft aangekondigd te willen stoppen als wethouder. ,,Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of uit de bijstand kunnen een lasopleiding volgen op die manier, waarna ze hopelijk doorstromen naar een baan. Tot het eind van het jaar wordt er nog gewerkt aan een ander beurtschip, daarna komt de Nooit Gedacht aan de beurt. Natuurlijk kunnen ze ondertussen al wel wat bezig met het houtwerk van het schip.” Het opknappen zal ongeveer drie jaar duren met een geschatte kostenprijs van 50.000 euro.

Lees het gehele artikel op de bron: LC

Afbeelding: Het skûtsje Nooit Gedacht