Stoomschepen en trapgevels: gerestaureerde filmbeelden tonen het Zaandam van 1921

Een stoombootje met hoge schoorsteen vaart door de Wilhelminasluis. Op de achtergrond varen houten scheepjes over de Zaan. De Beatrixbrug was er toen nog niet. Een YouTube-filmpje met ingekleurde zwart-witbeelden geeft een uniek inkijkje in het Zaandam van precies een eeuw geleden.

De maker van het YouTube-filmpje, ene Rick uit Leidschendam, heeft oude opnames uit 1921 opgepoetst en ingekleurd met behulp van kunstmatige intelligentie. Op zijn YouTube-kanaal Rick88888888 zijn ook oude kleurenbeelden te zien uit onder andere Drenthe en de voormalige Amsterdamse Jodenbuurt.

In het filmpje, met een kleine twintigduizend views, zijn onder andere beelden te zien van de Zaan, de oude sluizen en de Czaar Peterbuurt. Verscheidene bouwwerken uit het filmpje zijn nu nog altijd te zien, zoals het Czaar Peter-monument en de trapgevelhuizen op de hoek van de Oostkade en Wilhelminastraat.

Paul Vreeken, voorzitter van vereniging Historisch Zaandam, is enthousiast over het filmpje. Het is voor hem de eerste keer dat hij filmbeelden uit die tijd in kleur ziet, zegt hij.

Afbeelding: Beeld uit het filmpje: de sluizen in 1921 © Filmbeeld Rick88888888