Stichting Willem Barentsz begint loterij voor laatste loodjes

Voor de afbouw en exploitatie van de Witte Swaen organiseert de Stichting expeditieschip Willem Barentsz een loterij. De prijs voor een lot bedraagt € 27,50 en er zijn verschillende bijzondere prijzen mee te winnen.

Verleden jaar werd ook een loterij georganiseerd voor de Witte Swaen. Die loterij werd echter vóór de trekking beëindigd omdat er niet genoeg loten waren verkocht. Toch leverde deze loterij een aardig bedrag op: niet alle kopers van loten wilden hun inleg in de loterij terug en zagen het als een vrijwillige bijdrage voor de Witte Swaen.

In oktober 2018 werd de Witte Swaen feestelijk gedoopt door Prinses Margriet. Sindsdien wordt in het Dokje van Harlingen verder gewerkt aan de afbouw van de replica van het expeditieschip van Willem Barentsz. In een loods op de Willemshaven wordt hard gewerkt aan de masten en tuigage van de Witte Swaen.

De Witte Swan in Harlingen

Op 24 augustus zullen de ondermasten op het schip worden geplaatst. Op die dag wordt om 12.30 uur begonnen met 5.000 kilo lood in het schip te hijsen. Dit lood is afkomstig van een wrak dat op de Waddenzee is gevonden. Dit lood is van merktekens voorzien en gestempeld met 1746. Om 13.00 uur zullen de ondermasten worden geplaatst.
De verwachting is dat dit maximaal twee uur in beslag neemt. Vanaf de keermuur in Harlingen, bij Station Harlingen Haven is een en ander goed te bekijken.

In totaal is er dit keer € 100.000,- aan prijzengeld, o.a. een nieuwe camper, een reis naar Canada en een auto. De winst van de loterij zal worden gebruikt om de Witte Swaen verder af te bouwen. De trekking zal op 7 januari plaats vinden. Ook bij deze loterij kan de koper van een lot aangeven of hij bij het niet doorgaan van de loterij zijn aankoopbedrag terug wil krijgen.
Kijk hier voor meer info

Of kijk hier voor meer info over de Witte Swaen

Foto: de onder-fokkemast ligt klaar in de loods