Stichting Drentse Praam gaat dit jaar weer VaartFietsTochten houden

De Drentse Praam is in 2020 gestart met de VaarFietsTocht. Dat was een groot succes. Totaal vonden er toen vijftien tochten plaats. Ook dit jaar wordt de VaarFietsTocht weer georganiseerd. De tocht bestaat uit twee delen: varen en fietsen.

Varen
’s Morgens gaat de ene groep, maximaal twaalf personen, varen. Het startpunt is om half tien bij de MolenHoeve in Echten en eindigt bij de brug Krommejakken in Noordscheschut. De fietsen worden naar het eindpunt van de vaartocht gebracht door de andere groep. Na de lunch vertrekken de deelnemers voor de fietstocht die eindigt met koffie en gebak bij de MolenHoeve in Echten.

Fietsen
Maximaal twaalf personen gaan ’s morgens fietsen vanuit Echten. De fietstocht gaat via Fluitenberg, Hoogeveen naar Noordscheschut. Onderweg kan men een bezoek brengen aan de expositie van de Drentse Praam in het gebouw van de Historische Kring en de Verhalenwerf aan de Willemskade. De tocht eindigt op Mincamping Schonewille. Voor deze groep is het middagprogramma varen naar Echten.

Boekingen
De VaarFietsTocht kan geboekt worden bij Punt H Hoofdstraat 17a Hoogeveen. Groepen kunnen in overleg een datum kiezen. De eerste tocht voor de individuele passagier is op vrijdag 8 juli. Als deze is volgeboekt wordt een nieuwe datum vastgesteld. De kosten zijn € 37,50 er persoon.
Stichting Drentse Praam

Hoogeveen als centrum van de Scheepvaart
Hoogeveen is in het verleden een belangrijk centrum geweest voor de scheepvaart. Door de turfwinning hadden veel schippers hun domicilie in Hoogeveen. Scheepstimmerwerven en allerlei nevenbedrijven vestigden zich ter plaatse. Toen de turf was afgegraven vestigden zich veel schippers in plaatsen waar meer vervoersaanbod was. De laatste scheepswerf verdween in 1965.

De Drentse Praam is op zoek naar een locatie waar een historisch scheepvaartcentrum kan worden gevestigd. Met dit centrum wil men een toeristische attractie in Zuidwest Drenthe realiseren. Om de ‘vaart’ erin te houden zal de VaarFietsTocht een jaarlijks terugkerende activiteit worden. Nu wordt er nog met een leenschip gevaren. De Drentse Praam heeft als droom een eigen rondvaartboot.

Lees het gehele artikel op de bron: DVHN

Afbeelding: De boot waarmee dit jaar de VaarFietstocht gehouden wordt. Foto: Albert Wolting