Archeologie, Musea en Behoud

Steunactie voor behoud hengst Jan Korneel

Ferron de Jager is een jonge zeeman, gepassioneerd voor varend erfgoed. Sinds vorig jaar is hij de trotse eigenaar van de Jan Korneel TH 5. Voor het groot onderhoud heeft hij een steunactie opgezet.

“De Jan Korneel is een hengst, gebouwd in 1908 op de werf van de Klerk in Kruispolderhaven. Een eikenhouten schip ontwikkeld voor de visserij in de Zeeuwse wateren. Waar ooit hengsten en hoogaarzen een hoofdrol speelden op de wateren van de Delta, zijn er op dit momenteel nog maar 8 hengsten over, waarvan enkele in zeer slechte conditie.
Door omstandigheden is er jaren geleden achterstallig onderhoud ontstaan aan het schip. Sinds ik het schip in beheer heb, is er hard gewerkt om de Jan Korneel in varende conditie te houden. Helaas tot de conclusie gekomen; het achterstallig onderhoud heeft al dusdanig veel kwaad aangericht dat het schip toe is aan serieuze reparatie/restauratie.”

Enkele werkzaamheden:

-Er dienen 5 a 6 gangen vervangen te worden.
-een nieuwe mastvoet
– een nieuw spant
– de giek vervangen.
– het boeisel aan bakboord inclusief berghout.
– de voor en achterschotten, 2  dek planken.
-mast, smeedwerk en ijzerwerk rond de berghouten. het complete schip kaal halen en conserveren. Breeuwen van de romp, deknaden rubberen. Etc…

“Alles bij elkaar is dit een serieus project, waar veel tijd, energie, hout en dus financiën in op gaan. in April 2024 heb ik mijn baan opgezegd, om zelf volledig op dit project te kunnen duiken, met de adviezen van Cees Droste, een zeer ervaren scheepsbouwer.
Draagt u dit schip, 116 jaar oud maritiem erfgoed, ook een warm hart toe?
Uw donatie zou enorm helpen en mij de kans bieden dit schip in optimale staat terug te brengen.”

Meer lezen en Ferron steunen kan via deze weg.