Staverse Jol BC11 is 115 jaar oud en wordt gerestaureerd

De Pinas is een Staverse jol, een vissersboot uit 1905, gebouwd in Broekerhaven in Bovenkarspel. Na 115 dienstjaren staat de boot in de steigers bij Centrum Varend Erfgoed in Hoorn. Johan Nieuwdorp en Paul van de Vaart brengen een tijdlijn van de boot in kaart en willen hem nu in ere herstellen. Met reden, want zo blijven oude ambachten in stand en blijft er een stukje geschiedenis bewaard.

Op het Oostereiland zit de scheepswerf van Centrum Varend Erfgoed Hoorn. Buiten, op de kade, valt je oog gelijk op de ietwat vervallen boot De Pinas. Het ruikt er branderig, want het schip wordt gerestaureerd door middel van de oude ambachten.

Paul van de Vaart richt een brander op een plank van de boot. En af en toe draait Johan Nieuwdorp een ketting aan die bevestigd zit aan de plank – zodat de plank langzaamaan gebogen wordt en straks precies in het schip past.

De Pinas – type Staverse jol – is op hun pad gekomen in 2015. “Een vrijwilliger hier op het Oostereiland vertelde dat er een scheepje op de wal lag in een loods in Uitgeest. En dat moest gerestaureerd worden, want het stond eigenlijk te verpieteren”, vertelt Johan Nieuwdorp.

De laatste eigenaar was jachtarchitect Henk Lunstroo. Lunstroo wilde de Pinas restaureren maar overleed in 2011. Sindsdien is er niets meer met de boot gebeurd. “En de erven wisten eigenlijk niet goed wat te doen en zijn uiteindelijk bij ons terecht gekomen.”

Betoverd door de Pinas
Het was liefde op het eerste gezicht toen Johan en Paul de loods in Uitgeest binnenstapten. Allebei zijn ze liefhebber van vissersboten en betrokken bij De Hoornse Schouw, dat zich inzet voor historische vissersboten. “Daarom willen we deze boot ook weer restaureren naar de originele vissersstaat”, vertelt Paul van de Vaart.

Hoelang de restauratie gaat duren, weten de mannen nog niet. Ze zijn zo’n twee keer per week op het Oostereiland te vinden. Wie de restauratie wil bekijken, kan een tijdslot reserveren voor een bezoek aan Centrum Varend Erfgoed in Hoorn.

Lees het gehele artikel met video op de bron: NHNieuws

Of kijk hier voor meer info over de Pinas