Statenjacht De Utrecht: zeilende replica van een luxe taxi

Elke twee weken serveert ‘Zeilen’ het verhaal achter een legendarische boot. Van bekende tot onbekende boten, van modern tot historisch. Deze week: Statenjacht De Utrecht.

Statenjacht De Utrecht is nog maar 18 jaar oud, maar haar bouwtekeningen bestaan al sinds 1746. Statenjachten waren vroeger hét vervoersmiddel van belangrijke personen. Ze waren daarom van alle gemakken voorzien en van rijke versieringen. De bouw van De Utrecht nam bijna zes jaar in beslag en was een werkgelegenheidsproject. Het schip valt onder het beheer van de gelijknamige stichting ‘Statenjacht Utrecht’ en op het schip vinden allerlei evenementen plaats. Zeilen sprak met Annemiek, die de boekingen van het schip regelt.

Werkgelegenheidsproject
Statenjachten danken hun naam aan het feit dat ze vaak leden van de Staten-Generaal vervoerden. Het werd gezien als een ‘luxe taxi’, want de wegen in die tijd waren erg hobbelig. Ze ontlenen hun naam dus niet zozeer aan een ontwerp, maar meer aan het gebruiksdoel. Er werden meerdere types gebruikt als statenjacht, denk bijvoorbeeld aan spiegel-, hek- en paviljoenjachten. Statenjacht De Utrecht werd destijds ontworpen in opdracht van de VOC-kamer van Rotterdam.

Lees het uitgebreide artikel op de bron: Zeilen

Of kijk voor meer info over de Utrecht op hun website

Afbeelding: Statenjacht Utrecht