Stadskraan Utrecht op haar plaats gezet

Na bijna tweehonderd jaar heeft Utrecht weer een historische stadskraan. Het herbouwde Utrechtse erfgoed werd zaterdagmiddag na een bijzonder transport vanuit Vreeswijk op zijn plek van bestemming bij de Monicabrug getakeld. De operatie trok langs de hele route veel bekijks.

Het historische gevaarte staat niet op exact dezelfde plek als een paar eeuwen geleden. Tussen 1402 en 1837 stond er net zo’n werkende kraan op de hoek van de Ganzenmarkt en de Oudegracht, waar het een onmisbaar onderdeel van de Utrechtse economie vormde. Er werden goederen van de boten mee op de werf getild. Maar toen in 1837 de kraan afbrak op het moment dat er een gietijzeren vrouwenbeeld van de Winkel van Sinkel uit een schip gehesen werd, kwam daar een einde aan.

De Stichting Stadskraan en de Museumwerf in Vreeswijk sloten in 2018 een overeenkomst waarin werd afgesproken dat de kraan op de werf gebouwd zou worden. De aankomst zaterdagmiddag van het houten gevaarte vormde voor betrokken een bekroning op jarenlange inspanningen.

Het is de bedoeling dat de stadskraan voor het publiek toegankelijk wordt. Op welke manier de exploitatie precies vorm krijgt, weet de stichting nog niet. Daar wordt de komende tijd nog over nagedacht.

Lees het gehele artikel met meet foto’s op de bron: AD

Afbeelding: stichting Stadskraan