Scheepspost

Lees al het nieuws voor en over het Varend Erfgoed

Scheepspost

Stadskanaal komt het komende weekeinde volledig onder stoom

Voor de zesde keer staat Museumspoorlijn STAR het komende weekeinde in het teken te staan van het spektakel Stadskanaal onder Stoom (SoS). Stoomtreinen, stoommachines, historische bussen en schepen en modeltreinen. Twee dagen kunnen liefhebbers van oude techniek zich laven op het emplacement van de Museumspoorlijn in Stadskanaal.

Tot leven gewekt
Het kan dan gaan om historische machinerie, maar toch slaagt de STAR er bij vrijwel ieder stoomspektakel in om weer iets nieuws te laten zien. In dit geval is dat de stoomlocomotief 52 8082. Afgelopen zaterdag maakte de machine een proefrit op het tracé van de STAR. Het komende weekeinde zal het stalen monster met kolen, water en vuur weer tot leven worden gewekt. Het is voor het eerst in 34 jaar dat de locomotief, die tot 1988 door de Deutsche Reichsbahn in gebruik was, weer in openbare actie worden gezien. Het voertuig heeft jaren in opslag gestaan bij de STAR-locaties in Veendam en Stadskanaal en is de afgelopen jaren volledig gereviseerd.

Bij de Stationsbrug in Stadskanaal zijn diverse historische schepen te zien. Zo kun je meevaren met stoomboot De Jonge Wachter. Ook is er dit weekend een speciaal arrangement met de Snikke Dieverdoatsie. De historische Jatrie uit 1930 is te bezichtigen. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum uit de stad Groningen is aanwezig met het museumschip Emma. Dit voormalige directievaartuig van de Provinciale Waterstaat uit Groningen is dit jaar 100 jaar oud.

Speciale dagkaarten
Tijdens Stadskanaal onder Stoom gelden er speciale dagkaarten, Die geven toegang tot het evenement en zijn de hele dag geldig in alle treinen. Kaarten zijn aan het loket te koop, of in de voorverkoop als e-ticket via de website van de STAR.

Meer informatie over Stadskanaal onder Stoom vind je hier.

Afbeelding: de Dieverdoatsie en een stoomlocomotief, © STAR