SS Ayrfield – Van wrak tot mangrovebos

Het stoomschip SS Ayrfield was 61 jaar oud. Het 1.140 ton wegende schip, voer steenkool tussen Newcastle en Sydney totdat het tijdens de Tweede Wereldoorlog als transportschip voor Australië ging dienen. Na de oorlog opereerde ze weer als kolen-schip tussen Newcastle en Miller’s terminal in Blackwattle Bay. In 1972 had ze het einde van haar nuttige levensduur bereikt en werd ze naar een schroothoop in Homebush Bay, nabij Sydney, Australië, gestuurd om te worden gesloopt.

Het schip kwam daar net op het moment dat de schrootmarkt instortte en de werf werd gesloten. Een deel van haar romp werd weggesneden, maar haar sloop werd onderbroken. Ze nestelde zich op de bodem van de baai om langzaam weg te roesten, een moe overblijfsel van een andere tijd.

Toen gebeurde er iets opmerkelijks. Mangrovebomen namen hun intrek in haar romp. Het duurde niet lang of er ontstond een waar bos uit de roestende wrakstukken. De lokale bevolking noemden het schip liefkozend het “drijvende bos”, hoewel het adjectief “drijven” meer fantasievol dan letterlijk is.

De oude industrie in Homebush Bay is verdwenen, vervangen door hoogbouwwoningen. SS Ayrfield en haar levende bos herinneren nu aan de gevarieerde geschiedenis van de baai en de meedogenloze vernieuwing van de natuurlijke wereld.