‘Sommige boten zijn honderd jaar oud’

Op een dag met plotselinge buien, breekt even de zon door in Veere. Ook staat er een stevige bries. ,,Dit weer is perfect voor de zeilwedstrijd.”

Mevrouw Van Cranenburgh, geboren en getogen Veerse, had er weinig vertrouwen in toen ze een eerste blik wierp op de zeilwedstrijd in haar dorp. ,,Ik ben vanmorgen vroeg gaan kijken en dacht, dit wordt niks. Het was helemaal windstil”, vertelt ze van een bankje voor haar huis. Dat niet alleen – het begon ook nog flink te regenen en onweren toen de wedstrijd net begonnen was.

Rond het middaguur ziet het er heel anders uit op het Veerse meer. De wolken breken open, de zon doet het wateroppervlak schitteren en tientallen zeilen staan bol van de wind. Het orkest Humoreske speelt een vrolijk deuntje en door de luidsprekers vertelt een stem welke boten in welke volgorde voorbijkomen.

Fles jenever
De Van Loon Hardzeildagen zijn vernoemd naar Hendrik Willem van Loon, een Amerikaanse Nederlander die hier in 1928 een zeilwedstrijd organiseerde voor lokale vissers. De winnaar kreeg veertig zilveren rijksdaalders, en elke deelnemer een fles jenever – een traditie die nog steeds in leven wordt gehouden.

Sinds 1994 zijn de Hardzeildagen een jaarlijks terugkerend evenement in Veere. Met als hoogtepunt op zaterdag de zeilwedstrijd met historische vissersboten. Bezoekers turen naar de drukte op het Veerse Meer. Hoogaarzen, hengsten en tjalken – allemaal platbodems, weet de kenner – lijken kriskras door elkaar te varen.

Honderd jaar
,,Ze begonnen allemaal bij elkaar”, legt Tom Ekering uit. ,,Maar sommigen gaan natuurlijk sneller dan anderen. Ze varen richting Vrouwenpolder en weer terug – drie rondjes, als het goed is. Dit jaar varen er 49 boten mee; zo veel hebben we er nog nooit gehad. Er zijn er zelfs een of twee uit Engeland gekomen.”

Lees het gehele artikel op de bron: PZC

Foto: een vorige editie van de hardzeildag

RVEN
EOC