Nieuws

’Snel onderzoek naar Slag op de Zuiderzee’

FVEN
EOC

HOORN Er moet liefst snel extra historisch onderzoek komen naar wat er nog te achterhalen is over de Slag op de Zuiderzee. De betekenis van deze beslissende zeeslag in oktober 1573 voor de Hoornse kust, maakt dit een zaak van nationaal belang.

Meerdere kenners dringen er op aan dat overheden als de gemeente en het Rijk in actie komen. Dat zeggen voorzitter Jaap van der Hout van de vereniging Oud Hoorn en de Amsterdamse emeritus-hoogleraar Henk van Nierop.

„Er moet nog veel meer worden onderzocht, omdat je nog veel beter de enorme impact van deze zeeslag in kaart kan brengen”, stelt Van Nierop, gespecialiseerd in de vroegmoderne geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. „Want de uitkomst is bepalend geweest voor de latere geschiedenis van Nederland.”

Op 11 oktober 2023 is het 450 jaar geleden dat eerst in Marken en tenslotte bij Hoorn de opstandelingen of watergeuzen de zwaar bewapende vloot die vanuit Amsterdam uitvoer, werd overwonnen. Daarmee werd het Noorderkwartier een vrij bastion tegenover de landsregering in Brussel. Voor historici is dat het moment waarop ’Nederland’ als onafhankelijke staat voor het eerst vorm kreeg.

Spaanse archieven
De vraag is bijvoorbeeld wat er nog in de uitgebreide Spaanse archieven is terug te vinden over het verloop van de strijd met de watergeuzen. Daarnaast kan nader onderzoek naar de bodem van het Hoornse Hop aantonen of er nog wrakstukken van de oorlogsschepen in de bodem liggen verborgen.

Een comité buigt zich in de stad al voorzichtig over de kansen die er liggen om in het jaar 2023 de slag te herdenken. Voorzitter Jaap van Hout: „Daarom ook hopen we dat de gemeente Hoorn zelf ook een substantieel budget wil vrijmaken voor dit speciale onderdeel van onze historie.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD voor abonnees

Lees ook: Archeoloog doet onderzoek naar Slag op de Zuiderzee: “Er zouden tachtig scheepswrakken moeten liggen”