Nieuws

Sleepboot Elbe 60 jaar

EOC
FVEN

Zeesleper Elbe jubileert: het ’grootste zeegaande monument van Nederland’ ging zestig jaar geleden in de vaart. Het bijzondere maritieme erfgoed wordt volledig bestierd door vrijwilligers en vaart nog altijd zo’n zestig dagen per jaar.

„Dit schip staat symbool voor waar Nederland naam mee maakte op zee: slepen. Als iedereen het water af vluchtte omdat het levensgevaarlijk was, dan gingen de Nederlandse slepers het juist op”, zegt walkapitein Roger van der Kraan.

Het schip begon in Maassluis als zeesleper van internationale sleepdienst Smit en Co. „De Elbe maakte naam met een reddingsactie vanuit Montevideo naar Rotterdam. Het bracht succesvol een door ontploffing in tweeën gebroken tanker naar hier”, vertelt Van der Kraan.

Het kreeg een tweede leven als loodsschip in Amerika en een derde bij Greenpeace, waar het in Frans-Polynesië bij Mururoa furore maakte bij acties tegen atoomproeven. In 2002 kwam het terug naar Maassluis. „Met een grote groep vrijwilligers renoveerden we het schip in elf jaar grondig, mede dankzij donateurs. Een kostbare aangelegenheid, zeker omdat we als zeevarend monument aan veel eisen moeten voldoen.”

De vrijwilligers zijn trots op het schip en bestaan veelal uit oudgedienden uit de zeevaart. „Het is ook een stukje nostalgie voor hen”, glimlacht één van de jongere vrijwilligers: de 25-jarige Ferdie Krug, stuurman van de Elbe. Deze zomer wordt het jubileum gevierd op de dag van de zeesleepvaart.

Lees het gehele artikel op de bron: de telegraaf via blendle (€)