Slechts enkele mensen zwaaien de Halve Maen uit

Niet meer dan een paar dozijn mensen waren er zaterdagmorgen rond de buitenhaven van Hoorn live bij, toen VOC-museumschip de Halve Maen na bijna vijf jaar Hoorn als thuishaven achter zich liet. Een schril contrast met de intocht in mei 2015, toen de kades vol stonden met toeschouwers.

Vanwege het corona-gevaar was ervoor gekozen het afscheid bij het Centrum Varend Erfgoed op het Oostereiland klein te houden en voor belangstellenden thuis live uit te zenden via de Facebookpagina van het Westfries Museum. Met beelden van drie camera’s – op de kade, op het schip en aan een drone – en gelardeerd met interviews met betrokkenen.

Bekijk hier de video van het vertrek

Eduard van Breen had namens de eigenaar van de Halve Maen, de Amerikaanse stichting New Netherlands Museum, de scheepspapieren teruggekregen, die hij in 2015 in het kader van de bruikleenovereenkomst aan de stad Hoorn had afgegeven. Directeur Ad Geerdink van het Westfries Museum, dat verantwoordelijk was voor beheer en exploitatie, bedankte hem voor het vertrouwen. ,,We voelen weemoed, maar ook opluchting, want het was een hele opgave voor de oude dame te zorgen.’’ Hij wenste de Halve Maen behouden vaart.

Het coronavirus beïnvloedt ook de plannen voor het schip. De eerder vastgelegde bestemmingen Rotterdam (Delfshaven400) in juli en Sail Amsterdam in augustus zijn opeens onzeker geworden, aldus Eduard van Breen. ,,We gaan laveren in onzekere winden.’’ De Halve Maen zal na een kort verblijf bij werf Ventis in Enkhuizen, vanaf 28 maart enige tijd in Volendam komen te liggen. Voorlopig niet geopend voor bezoek.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD

Foto: Facebook Halve Maen