Skutsjes moeten authentiek zijn voor de SKS

Skûtsjes moeten aan veel eisen voldoen om mee te zeilen in de SKS. Ze moeten authentiek zijn. In 1987 werd de originaliteitscommissie opgericht om ervoor te zorgen dat er niet wordt geknoeid met de oude schepen. Sport en originaliteit komen soms in conflict met elkaar. Schippers willen steeds sneller, maar authenticiteit zet daar de rem op.

In het verleden is er veel veranderd aan de schepen, maar de originaliteitscommissie heeft daar toch een soort halt aan kunnen toeroepen. Volgens Sietze Bruinsma van de commissie is het soms wel vechten tegen de bierkaai. “De masten zijn tegenwoordig hoger, de masten zijn naar achteren opgeschoven, de roeven zijn naar voren gegaan en het zeil heeft een ander silhouet gekregen. Wat dat betreft heeft de originaliteitscommissie zijn werk niet goed gedaan”, lacht hij.

It Skûtsjesjoernaal is twee weken lang te zien bij Omrop Fryslân op televisie. De uitzendingen komen iedere dag uit het skûtsjemuseum in Earnewâld. Telkens schuiven er twee gasten aan tafel bij presentator Simone Scheffer. Daarbij is er veel aandacht voor de grote verhalen, de stoere schippers en legendarische anekdotes van vroeger.

Naast de gesprekken aan tafel zijn in het programma historische reportages over de geschiedenis van de SKS te zien. Verder brengen diverse kunstenaars een ode aan hun gevoel bij het skûtsjesilen. Het programma is te zien vanaf maandag 20 juli tot en met vrijdag 31 juli.

Lees het gehele artikel met video op de bron: Omroep Friesland