Skûtsjes en bruine vloot mogen met meer opvarenden zeilen

De zeilende chartervaart hoeft bij dagtochten minder rekening te houden met de 1,5-meter-maatregel. Meerdaagse tochten blijven waarschijnlijk lastig. Kenners houden nog een slag om de arm.

Het zeilen op charterschepen, zoals skûtsjes en de bruine vloot, wordt gezien als sport. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vrijdag meegedeeld aan de Vereniging voor Beroepschartervaart BBZ.

Directeur Paul van Ommen van de BBZ heeft overlegd met ‘Den Haag’ en is blij met de maatregel. Feitelijk is het geen verruiming van de regels, zegt hij, maar worden de bestaande regels anders en gunstiger uitgelegd voor de chartervaart, door het als sport aan te duiden. ,,Het is sportief, het is buiten. Dat is heel verdedigbaar.’’

Dit houdt in dat er geen 1,5 meter afstand gehouden hoeft te worden. Daarnaast zijn mondkapjes bovendeks niet nodig, benedendeks wel. Afstand bewaren hoeft benedendeks niet. De verandering geldt eerst alleen voor de zeilvaart.

Volle schepen
Als gevolg van de ingreep van het ministerie kunnen zeilschepen weer drukker bezette dagtochten gaan maken. Vanwege de coronamaatregelen was dit eerder teruggebracht tot de halve capaciteit. Meerdaagse tochten blijven een probleem, zegt Van Ommen. ,,Onderdeks is en blijft toch wat de beperking.’’ Kort door de bocht overheerst bovendeks en voor de korte termijn (dagtochten) de typering sport. Benedendeks en bij meerdaagse tochten wordt het te veel ontspanning en horeca. En deze laatste twee vallen volgens de overheid niet onder de ‘belangrijke activiteiten’.

Horeca is er voorlopig nog niet aan boord. Eigen eten en drinken meenemen mag bij dagtochten uiteraard, maar het is niet de bedoeling dat opvarenden samen binnen gaan eten. Er is een aangepast protocol gemaakt.

Lees het gehele artikel op de bron: LC

Of ook in het Bussums nieuws