SKS trekt portemonnee om zeilformule te verfijnen

Om voor altijd een einde te maken aan de discussie rondom de eerlijkheid van de zeilformule, trekt de SKS de portemonnee voor het op een uniforme manier doormeten van alle skûtsjes.

De skûtsjevereniging steekt 60.000 euro in het maken van 3D-scans van de veertien skûtsjes. Met de driedimensionale scans willen ze alle variabelen van het skûtsje op dezelfde manier in kaart brengen. Aan de hand van al die cijfers gaat een commissie binnen de SKS kijken of ze de zeilformule kunnen verfijnen.

In jip-en-janneketaal: op dit moment bestaat de zeilformule – de som die bepaalt hoeveel vierkante meter zeil skûtsjes mogen hebben – uit drie variabelen: de lengte, breedte en diepgang. Hiaat in de zeilformule: de rompvorm van skûtsjes worden niet goed meegenomen. Sommige skûtsjes hebben een meer vierkante dan ronde vorm. Die vorm werkt weerstandremmend. Vooral Langweer heeft daar naar eigen zeggen last van.

Een optimalisatie van de huidige Formule 2016 is mogelijk, zegt de commissie onder leiding van bestuurslid Ulbe Zwaga. Ze gaan kijken of ze een vierde parameter kunnen toevoegen. Die vierde variabele moet dan het voordeel of nadeel van de rompvorm compenseren in de vierkante meters doek.

Voordat de Formule 2016 werd ingestemd, werkte de SKS met de zogenoemde VPP, een computergestuurde methode die aan de hand van snelheidsvoorspellingen uitrekende hoeveel vierkante meter zeil ieder skûtsje mocht hebben. Die VPP was te moeilijk vanwege de vele variabelen die van invloed waren op de uitkomst. En niemand kon in één zin uitleggen hoe de formule werkte.

Lees het gehele artikel op de bron: LC plus

EOC
RVEN