75 jaar skûtsjesilen, nog geen jaar overgeslagen

De veertien schippers van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) komen bij elkaar om te praten over wat ze deze zomer gaan doen om het 75-jarig jubileum van de organisatie te vieren.

Dat zei voorzitter René Nagelhout gisteren bij de opening van de expositie Eén grote familie, 75 jaar SKS Skûtsjesilen in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek. Zoals het er nu voor staat wil de SKS in het tweede weekeinde van september een jubileumfeest gaan houden. Op zaterdag 12 september zou er dan een jubileumwedstrijd op de Langwarder Wielen moeten worden gehouden.

Ook gedurende de eerste twee weken van de Friese bouwvak zou de SKS nog graag iets willen houden rondom het 75-jarig bestaan, zegt Nagelhout. Hoe en wat, wordt vanavond besproken. Het zal geen evenement zijn waarvoor een vergunning nodig is, omdat dit volgens de regering niet is toegestaan. ,,De skippers wolle graach wat dwaan. Wy moatte sjen wat de winsken en mooglikheden binne”, aldus Nagelhout.

Afgelopen weekeinde werd er op de Hegemer Mar nog een skûtsjeschipper bekeurd die met daggasten aan het zeilen was. Ze hielden geen anderhalve meter afstand van elkaar en kregen allemaal een dikke boete opgelegd, weet Auke de Groot, schipper van de Súdwesthoek uit Stavoren.

Zeilschool Annage in Earnewâld heeft inmiddels een van zijn skûtsjes zo ingericht dat er weer met betalende gasten gevaren kan worden. Konden er voorheen twintig mensen mee aan boord, nu zijn dat er tien tot twaalf. Komende zondag staat de eerste vaartocht gepland.

Filmarchief digitaal
Tegelijk met de opening van de jubileumtentoonstelling in Sneek zette de SKS gistermiddag het eigen filmarchief digitaal. Samen met het Fries Film Archief is alle filmmateriaal gedigitaliseerd. Veel van dit materiaal vind je hier of bij het Friesch Filmarchief op Youtube. Nagelhout maakte tevens bekend, dat omroep Max in de reguliere skûtsjeperiode zeven dagen lang op NPO1 met een programma komt waarin aandacht wordt besteed aan 75 jaar skûtsjesilen. Omrop Fryslân komt dagelijks met een skûtsjejournaal vanuit het skûtsjemuseum in Earnewâld.

Lees het gehele artikel op de bron: Friesch Dagblad

lees ook het uitgebreide artikel in de LC

Foto: skûtsjesilen anno 1974